Vladika Grigorije: Žene su mnogo hrabrije od muškaraca, imaju trpljenje i nose bol na dostojanstven način

Vladika grigorije.jpg

Ljudi su uplašeni od države, jer država je moć, a društvo ne postoji, jer da bi postojalo mi moramo biti zajednica, upozorio je večeras episkop dizeldorfski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Grigorije.

„Da bismo bili zajednica, mi moramo da izgrađujemo zajednicu. Zajednica se izgrađuje trpljenjem, a trpljenje rađa nadu i nada rađa ljubav, kaže apostol Jakov. I to je sve povezano“, rekao je vladika Grigorije na predstavljanju ilustrovane monografije „Blagodatna“, koja predstavlja likovne prikaze Bogorodice u manastirima SPC.

On je upozorio da, ako smo izgubili sposobnost za ljubav, onda nemamo ni sposobnost za trpljenje, a ukoliko to ne postoji, ne možemo da imamo nadu i „mi se nalazimo u beznađu“.

„Bogorodica je uvijek uzdržana. I kad je on najslavniji. Uvijek je uz njega, uvijek tu negdje sa strane, a kada ga pljuju, kada ga tuku, raspinju, kada mu se rugaju, kada ga ubijaju, ona je opet tu“, konstatovao je on.

To, prema mišljenju vladike Grigorija, govori da su žene mnogo hrabrije od muškaraca, jer su u sebi imale neko nevjerovatno trpljenje i sposobnost da nose bol na dostojanstven način, a „apostoli su se pokazali kao nedozreli ljudi“.

„Nisu naše majke savršene, kao što nismo ni mi, ali u nekom smislu svaka naša majka liči na Bogorodicu. Po tom neodstupnom stajanju uz nas, trpljenju i čekanju da vide šta će biti s nama, po neizmjernom povjerenju koje imaju uz nas“, zaključio je on.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×