Vladika Joanikije (Foto: Sputnjik/Dejan Simić) -
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio Srpskoj pravoslavnoj crkvi da likvidira samu sebe i izbriše svoju istoriju.

Episkop Joanikije je, povodom Đukanovićeve objave da je dao ponudu SPC da se napravi "crkva za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori jer će se u suprotnom praviti - crkva nacionalnih Crnogoraca", rekao da to što je Đukanović ponudio "nije samo pitanje imena".

- Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja... Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije - rekao je episkop Joanikije u intervjuu za Sputnjik, koji će u cijelosti biti objavljen večeras.

Episkop Joanikije je naglasio da Đukanović nije vidio litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednog vjernika, niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osjećanje.

- Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta - crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo - poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Episkop Joanikije je istakao da smeta samo kada se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi.

- Ti elementi proustaštva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića, koji sve više, nažalost, liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao "hrvatsku pravoslavnu crkvu". Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom - konstatovao je episkop Joanikije.

Episkop Joanikije upozorava da Đukanović želi da diktira SPC "iako nije kršten, niti mu to po Ustavu pripada".

- Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države i, prema tome, vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovjek ne vidi da radi ćorav posao koji samo izaziva probleme - rekao je episkop.

Episkop Joanikije za sebe kaže da je "sada na tapetu" i da je postao "neprijatelj Crne Gore do te mjere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu".

- A, upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi - ukazuje episkop budimljansko-nikšićki.