Očigledno je da režimski nasrtaji na vladike, monaštvo, sveštenstvo i vjernike SPC ne jenjava te da svim silama pokušavaju poremetiti mirne i dostojanstvene litije koje okupljaju stotine hiljada građana Crne Gore.

vladika-joanikije.jpg

Takav primjer je i najnovije maltretiranje vladike Joanikija na graničnom prelazu Dobrakovo.

U petak, 7. februara 2020. oko 23 časa, prilikom ulaska u Crnu Goru iz Srbije, policija je opet pretresala vozilo Episkopa Joanikija.

Vladika je tražio nalog na šta su mu službenici policije kazali da imaju nalog, ali ga nijesu pokazali, te da mogu da daju zapisnik o pretresu, koji su i dali nakon dužeg čekanja, oko 40 minuta.

Episkop Joanikije je rekao da su ovakvi postupci policije vid pritiska na sveštenstvo da se odustane od dalje borbe za vjerska prava u Crnoj Gori, što zapravo znači da je svaki onaj koji se bori za svoja prava u Crnoj Gori označen kao neprijatelj države.

To je, dodao je Vladika, svojstveno autokratiji, a ne demokratiji. Razumijem da policija treba da radi svoj posao i jasno mi je da kod samih policajaca, koji su vršili pretres, nije bilo zle volje, ali mi nije jasno zbog čega sam sumnjiv policiji i zbog čega se na meni primjenjuje ovo pravilo Zakona“, kazao je Episkop Joanikije.

U zapisniku koji je policija uručila stoji: „Pretresanje je izvršeno bez naredbe suda na osnovu člana 33 stav 2 Zakona o graničnoj kontroli, jer postoje osnovi sumnje o posjedovanju zabranjenih stvari koje ima kod sebe ili u saobraćajnom sredstvu“.

Podsjećamo, ovo nije prvi put – naš portal je izvještavao i o ranijem uznemiravanju i pretresanju vladike na graničnom prelazu Dobrakovo kao i o nedavnom zaustavljanju sveštenstva Eparhije budimljansko-nikšićke tom na istom graničnom prelazu.

feb-2020-polijica-pretresla-vozilo-vladike-joanikija-1.jpg

feb-2020-polijica-pretresla-vozilo-vladike-joanikija-2.jpg