Vladika Joanikije - Foto: SRNA
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je stanovnike Berana, koji su se samoinicijativno okupili ispred manastira Đurđevi Stupovi da proslave pobjedu u odbrani svetinja, da na ovakvim sabranjima ostanu hrabri, otmeni i dostojanstveni, kao što su bili tokom ove neravnopravne borbe.

- Budite hrabri, časni i odlučni i ubuduće. Neka sve bude mirno, časno i dostojanstveno na našim sabranjima, da niko ne nosi oružje, već radost u srcu i ovaj pobjednički duh koji ćete sutra uložiti u izgradnju naše otadžbine i bratske sloge i ljubavi. Srećna pobjeda, srećna sloboda! - poručio je episkop Joanikije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da je vladika prenio okupljenima pozdrave sa Kosova i Metohije, gdje se, kako je rekao, srpski narod zajedno sa monaštvom iz Visokih Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije molio Bogu dok je trajala borba za sobodu pravoslavne vjere, osnovnih ljudskih i vjerskih prava u Crnoj Gori.

- Oni, takođe, osjećaju kolika je bila naša žrtva i borba za vjeru i čast, za dostojanstvo i za očuvanje pamćenja i pameti. S druge strane, cijeli srpski narod gleda danas u Crnu Goru, divi se i raduje se ovoj našoj pobjedi koja ima ogroman značaj - rekao je vladika Joanikije.

Vladika je naglasio da svi pravoslavni narodi gledaju u Crnu Goru i dive se istrajnosti naroda koji se bori za slobodu i za svoju vjeru.

- I onda s ponosom možemo reći ko smo, gdje smo rođeni, gdje živimo, jer je Crna Gora oprala ljagu i prljavštinu sa svoga obraza kroz vašu borbu za slobodu - dodao je vladika.

Prema njegovim riječima, pametnim ljudima je uvijek bilo jasno da svako ko udari na vjeru, na svetinju i na bilo čije dostojanstvo i čast ne može nikada pobijediti, naročito ne oni koji su udarili na svetinje.

- Valjda je i njima sada jasno da je svetinja nepobjediva. Nama je svima bilo jasno kad je naš narod izašao po ciči zimi na ulicu u desetinama i stotinama hiljada da brani svetinje da ćemo u tome uspjeti. Vi ste onaj bezbožni zakon izbrisali izlaskom na ulice još davno, a danas ste samo to potvrdili. Imali ste za to blagoslov Božiji i Svetoga Vasilija Čudotovorca koji nas je krijepio, kao i Svetog Savu i Svetog velikomučenika Georgija pobjedonosca koji su nam dali pobjedu - istakao je episkop Joanikije.

U Crnoj Gori u nedjelju, 30. avgusta, održani su parlamentarni i lokalni izbori, a prema rezultatima crnogorske Državne izborne komisije, DPS osvojio je 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,55 odsto ili 133.267, koalicija "Mir je naša nacija" 12,53 odsto ili 51.297 glasova birača, "Crno na bijelo" 5,53 ili 22.649, a Socijaldemokrate 4,10 ili 16.769 glasova.

U više crnogorskih gradova prethodno su održavane protestne šetnje protiv kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.