Ovi neokomunisti su otišli dalje i od Turaka i od komunista, poručio Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

U pljevaljskoj crkvi Svete Petke večeras je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije sa sveštenstvom služio molebni kanon Presvetoj Bogorodici, a potom zajedno sa svojim domaćinom Episkopom mileševskim g. Atanasijem i sveštenstvom ulicama Pljevalja predvodio krsni vhod u kojem su učestvovale hiljade Pljevljaka.

Pozdravljajući vladiku Joanikija i sabrani vjerni narod, vladika Atanasije je rekao da se posvjedočuju riječi Svetog proroka Davida da ništa nije tako lijepo i krasno kao kada su braća zajedno.

Vladika Joanikije je pozvao narod da istraje u pravednoj borbi protiv nasilja nad Crkvom.

„Svaki izlazak briše makar po jedno slovo iz toga zlokobnog zakona, anticivilizacijskog, diskriminatornog, nazadnog zakona, zakona koji je izazvao ovolike probleme u Crnoj Gori. A mogla bi vlast, i mi je uvijek na to pozivamo, da vrlo lako riješi taj problem – da povuče zakon, da povuče one diskrimatorske, anticivilizacijske, nazadne odluke koje nema ni jedna država. Nijedna savremena država ne donosi takve zakone“, rekao je on.

Naglasio je da su Turci rušili naše svetinje, ali ih nijesu oduzimali.

„Komunisti su oduzimali crkvenu zemlju, ali nam nijesu oduzimali svetinje. Ovi su otišli dalje i od Turaka i od komunista, ovi neokomunisti“, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Poručio je da je naša snaga u vjeri i pravdi, u istini i Bogu, u zajedništvu.

„U ovome dostojanstvu, u ovoj pravednoj borbi da istrajemo ovako, kao civilizova, kulturan i produhovljen narod, narod Svetoga Save i Svetoga patrijarha Varnave. Toga ste vi svjesni, naročito ovdje u Pljevljima, u Staroj Hercegovini“, poručio je vladika Joanikije.

Boreći se za pravo, dodao je on, i za slobodu vjere, borimo se za osnovne civilizacijske tekovine.

„Ovaj nesrećni zakon uzdrmao je cio pravni poredak Crne Gore, stvorio pravnu nesigurnost. Ali, svi to vide, i na istoku i na zapadu, i na sjeveru i na jugu. Vidi cio narod, ali jadna i nesrećna vlast ne vidi. Zaslijepili su od moći, sile i od para. Mi ih pozivamo na dijalog, na razum, da ovo riješe kao ljudi. I daće Bog, samo mi da istrajemo u ovoj našoj odlučnosti i riješenosti. Moramo da istrajemo, jer se borimo za ono što je najsvetije. Ne smijemo da popustimo“, zaključio je vladika Joanikije.