Vukovoj zadužbini u Beogradu u toku je dodjela nagrade „Povelja ’Prosvjete“ ovogodišnjim laureatima – mitropolitu Amfilohiju i episkopu Joanikiju.

Vladika-Joanikije-681x368.jpg

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izrazio je danas nadu da će „naša borba protv zla, nepravde i izdaje, uroditi plodom“.

„Podrška cijelog srpskog naroda, a možemo reći i cijelog pravoslavnog i kulturnog, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela!“, poručio je Jonakije na ceremoniji uručenja nagrade.
Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svojenarodne svečanosti.

„Dobili smo utehu od Boga i ohrabrenje. Osećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov“, rekao je vladika. Vidjeli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kolometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća“, rekao je vladika.
Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvesna je.

On je ponovio da je crnogorska vlast donijela zakon koji je zapravo udar na crkvu, vjeru i pravoslavlje.

„Druge vjere u Crnoj Gori su regulisale svoje vjere putem ugovora i tim ugovorima su obezbeđena sva prava. A ovaj zakon je namijenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize“, objasnio je on.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

„Prenosim vam blagoslov Svete Gore i pozdrave Amfilohija“, poručio je on.

Mitropolit Amfilohije zbog obaveza na litijama koje predvodi u Crnoj Gori nije mogao da dođe u Beograd.

Srpsko kulturno i prosvetno društvo „Prosvjeta“ osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas djeluje na svim prostorima srpskih zemalja.

„Povelja ’Prosvjete‘“ se dodeljuje svake godine u okviru Svetosavske akademije onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.