joanikije-episkop.jpeg

Episkopu budimljansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanja u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata.

Oko 2 sata iza ponoći, Vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od 2 sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu vladiku i sveštenstvo.

Ipak, pod pritiskom velikog broja okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Joanikija i sedam sveštenika, kao okorele kriminalce, ubaci u maricu i sprovede u CB Nikšić.

Građani okupljeni ispred Parohijskog doma, nisu dozvoljavali policiji da vladiku i sveštenstvo odvedu maricama. Nakon što su svojim kolima stigli u Centar bezbjednosti Nikšić, za njima je krenuo veliki broj građana, koji su cijele večeri bili ispred CB, pjevali molitve, i uzvikivali „ne damo svetinje“, i „ne damo vladiku“.

Policija koja je bila ispred CB imala je opremu za razbijanje demonstracija.

Oko 2 sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT.

Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili ljude da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji.