kavacki-klan.jpg

Radoje Zvicer, koji je večeras teško ranjen u elitnom naselju u Kijevu, godinama već, prema bezbjednosnim evidencijama, slovi za vođu kavačkog klana.

Takođe, godinama nema pouzdanih informacija o njegovoj lokaciji, a pretpostavlja se da uprkos tome što se duže vrijeme skriva od očiju zakona i javnosti, rukovodi jednom od najmoćnijih kriminalnih grupa u ovom dijelu Evrope.

Na Zvicera su u Kijevu pucala dvojica napadača koja su potom zapalila automobil i pobjegla sa mjesta zločina.

Crnogorska polcija godinama pokušava da ga pronađe kako bi ga saslušala u više istraga o ubistvima koja su se dogodila tokom krvavog rata kavačkog i škaljarskog klana, nastalog zbog nestalog kokaina u Valensiji 2013. godine.

Govorkalo se da je Radoje Zvicer jedan period skrivanja proveo u Njemačkoj, a iz jedne u drugu zemlju EU prelazio je koristeći se lažnim dokumentima koje je putem svojih kanala nabavio u Bosni i Hercegovini, preno Blic.

Njegovo hapšenje bilo je izvjesno 2018. godine na KiM kada su lisice na ruke stavljene i Crnogorcu Mariu Miloševiću i Strahinji Đankoviću.

Tada je akcija hapšenja u posljednjem trenutku dojavljena Zviceru i on je uspio da umakne policiji koja ga je još jednom izgubila sa radara. Krio se navodno u jednom od štek stanova u prištinskom naselju Emšir. Prema podacima koje je tada imala policija, Zvicer je koristio lažna dokumenta na ime Josipa Babića iz Bosne i Hercegovine.

Usred vatrenog obračuna zaraćenih klanova svojevremeno se našla i njegova supruga Tamara Zvicer, pošto je navodno 2016. godine na nju zapucao vođa suparničke krimi-grupe, Jovan Vukotić.

Vukotić je zbog tog događaja saslušan dok se nalazio u Centralnom zatvoru u Beogradu po zamolnicama iz Crne Gore. Njegov advokat Zora Dobričanin kazala je za Dan da je Vukotić negirao krivicu i nadležnima pružio dokaze u vidu snimaka sa nadzornih kamera da u vrijeme pucnjave nije bio u Kotoru, pa čak ni u Crnoj Gori.

U sukobu škaljarskog i kavačkog klana koji bukti već pet godina, ubijeno je 46 osoba uključujući i slučajne žrtve, a krvavi niz započet je ubistvom Gorana Radomana u Beogradu, iz čijeg stana u Valensiji je nestao kokain. Po svom intenzitetu i veličini, taj rat prerastao je osvetnički čin zbog krađe kokaina i prerastao u sukob do istrebljenja.

Grupa Radoja Zvicera, na čijem čelu stoji uz Slobodana Kašćelana, koji je krajem prošle godine pušten iz crnogorskog zatvora da se brani sa slobode, jedna je od najmoćnijih kriminalnih grupa koja je umnogome diktirala dešavanja i u srpskom podzemlju. Koliko je sukob aktivan i prisutan možda najbolje govori podatak da je prije samo desetak dana u Beogradu uhapšen Crnogorac Miloš Miljanović (33) pošto je dve večeri ranije naoružan “uzijem” upao u kafić na Vračaru, namjeravajući kako se pretpostavlja da ubije Miloša Nilovića zvanog Runju i njegovog kuma, inače bivšeg žandarma, Vojislava Kostića, navodno bliske škaljarskom klanu. Nilović je to kasnije negirao u medijima.

Međutim, odmah su se raširile informacije da je uhapšeni Miljanović blizak kavačkom klanu te da je po njihovom nalogu došao u Beograd. Miljanović se trenutno nalazi u pritvoru u Beogradu.