IMG-95e1a1e9d76bc3c070d58168e72b0565-V.jpg

Nedavni lokalni izbori u Republici Srpskoj pokazali su da je Nebojša Vukanović i njegova Lista za pravdu i red doživjeli ozbiljan poraz. Rezultat od samo osam mandata u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj i tri puta manja podrška u odnosu na prethodne izbore, jasno ukazuju na veliki gubitak povjerenja građana. Sve ovo se desilo uprkos njegovim značajnim finansijskim ulaganjima u kampanju širom Republike Srpske.

Vukanović se suočava s kritikom zbog svoje autokratske politike, koja je od njega otjerala mnoge obrazovane i slobodnomisleće pojedince. Umjesto da preuzme odgovornost za neuspjehe, on prebacuje krivicu na birače, što dodatno narušava njegov kredibilitet. Njegova strategija, koja se oslanja na mržnju i spletkarenje, pokazala se neefikasnom i rezultirala marginalizacijom njegove političke ličnosti, a samim tim i njegovog pokreta.

Ovi rezultati ne samo da su ga oslabili, već i predviđaju da bi njegovo daljnje vođenje pokreta moglo dovesti do situacije u kojoj za dvije godine neće imati nijednog poslanika, čime bi njegova stranka izgubila status parlamentarne stranke. Ovo je zadnji trenutak za zaokret u njegovom pokretu, a ukoliko se promjene ne dogode, to bi bio i kraj njegovog postojanja i ideje.

Vukanović, koji se čini otporan na kritiku, trebao bi razmotriti povlačenje sa čela pokreta i prepustiti vođenje nekom mlađem i dinamičnijem lideru. Nova generacija političara mogla bi donijeti svježinu, inovacije i potrebnu povezanost s građanima, što bi moglo obnoviti povjerenje i stvoriti stvarnu alternativu na političkoj sceni.

vukannović-nebojša-trebinje.jpg