vucic2.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija, rekao da su tenzije najavljivane, kao i protesti.

– Cetinje je mjesto u kojem je preko 90 odsto stanovnika protiv SPC i gdje postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori – rekao je Vučić.

On kaže da mediji sinoć nisu pogriješili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

– Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promijenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju – objasnio je predsjednik.

Predsjednik Srbije je rekao da sve zasluge za bezbjedno ustoličenje mitropolita Joanikija pripadaju Vladi Crne Gore.

– BIA je cijelu noć obavještavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori – kazao je predsjednik i dodao što joj je i posao kao i svih takvih službi da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Predsjednik je takođe rekao da je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mjestu i da mora da brine o cjelokupnom vjernom narodu u Crnoj Gori, kao i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.

– Ja moram da kažem da sam siguran da je premijer (Zdravko) Krivokapić imao problema unutar policije zbog kadrova privrženih predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i DPS-u. Uspio je da izgura – rekao je predsjednik.

Na pitanje o hapšenju Veljovića rekao je da Srbija neće da se miješa u unutrašnje stvari te zemlje.

Vučić je podsjetio i na stvaranje tzv. Hrvatske pravoslavne crkve za vrijeme ustaša i uporedio to sa forsiranjem tzv. Crnogorske pravoslavne crkve.

– Htjeli su da odvoje mitropoliju od njene majke, Srpske Pravoslavne Crkve, politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im ja bio kriv za to. Prepoznali smo njihov plan, rekli smo im da tražimo samo da narod može da bira i da se zove vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve – rekao je Vučić.

Predsjednik je objasnio da bi on bio bukvalno obješen da je on izazvao nerede kao Milo Đukanović.

– Mene bi razapeli da sam predvodio proteste protiv neke vjerske zajednice u Srbiji. Razapeli bi me u Briselu i Vašingtonu. Ako je protiv Srba, onda se smatra da je sve dozvoljeno – rekao je predsjednik Vučić.

Vučić je rekao da je Nenad Čanak otišao u Crnu Goru da “lupa gluposti” i da postoje pokušaji da se Srbija skrene sa dobrog puta, kako ne bi brinula o svom narodu i o svom jeziku, vjeri…

– Srbi samo traže svoja prava i ništa više – rekao je Vučić.

Predsjednik je objasnio da Srbija želi što bolje odnose sa Crnom Gorom.

– Ni ti, niti bilo ko drugi neće uspjeti da pokorite Srbiju kao što ste pokušavali u zadnjih 30 godina – rekao je predsjednik Vučić!

Srbija je imala stopu javnog duga u odnosu na BDP od 79%, a Crna Gora 52%. Srbija danas ima 55,4%, a danas Crna Gora ima negdje oko 99%, a završiće na 104%, do 105%, objasnio je predsjednik.

Vučić je rekao i da Srbija napreduje u pogledu BDP-a i da će na kraju godine imati 51 milijardi BDP, a Crna Gora završiće na 3,8 milijardi.

– Danas je prosječna plata u Srbiji 558 evra, a 525 u Crnoj Gori – rekao je predsjednik.

Vučić je objasnio da su to razlozi velikih sila da oslabe Srbiju kako ne bi štrčala na ovim prostorima i da se isto dešavalo u istoriji, a o čemu je pisala i Teodora Toleva u knjizi “Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije, 1896-1908”.

Predsjednik kaže da velike sile žele i da utišaju srpski faktor.

– Kako svi drugi imaju pravo na samoopredjeljenje, a samo Srbi tamo gdje to žele nemaju pravo? Nemojte da mi pričate o principima, nisam budala – rekao je Vučić.