Polaganje vijenaca (Foto: instagram.com/buducnostsrbijea) -

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Dedinju položio vijenac na spomenik herojima sa Košara i zahvalio veteranima za sve što su uradili za otadžbinu.

Vučić je poručio da mu ono što su oni učinili daje energiju da se još snažnije bori za Srbiju.

On se nakon ceremonije polaganja vijenaca rukovao i kratko razgovarao sa nekadašnjim braniocima Košara uz napomenu da bi volio da se ponovo sretnu oko Vidovdana da sagledaju šta je realno da se učini za njihov status.

- Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za otadžbinu. Pokušaćemo zajedno da se izborimo - poručio je Vučić u čijoj pratnji je bila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Veterani su mu poželjeli sreću u Briselu gdje ide na pregovore sa Prištinom, na šta je predsjednik Vučić rekao da "svako radi svoj posao".

U Beogradu će večeras u 20.00 časova biti održana komemorativna akademija povodom 22 godine od bitke na Košarama.

Bitka za karaulu Košare na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije smatra se najvećom u novijoj srpskoj istoriji u kojoj je nešto više od 1.000 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, branilo domovinu od napada snaga koje su brojale između 5.000 i 6.000 Albanaca i njihovih pomagača iz NATO-a.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, a zvanično završena 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije povukla sa Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a.

U borbama su učestvovali dijelovi 125. i 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, elementi 63. i 72. Specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

Na Košarama je poginuo 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca, a ranjeno ih je 256.