Vrtić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće danas, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjendištva BiH Željkom Cvijanović, novoizgrađeni vrtić "Srbija" u Srpcu.
Nakon tri i po decenije u Srpcu je prošle godine počela izgradnja novog vrtića, čime će bolje uslove za obrazovanje i igru dobiti oko 200 srbačkih mališana.

Za ove namjene Vlada Republike Srpske obezbijedila je 835.000 KM iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, što je bilo dovoljno za prvu fazu izgradnje. Za drugu fazu izgradnje izdvojeno je 1.230.000 KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Ovaj vrtić, odnosno opština Srbac, jedna je u nizu lokalnih zajednica u Republici Srpskoj za koje je Vlada Srbije izdvojila sredstva kako bi pomogla i podstakla razvoj.

Srbija je izdvojila značajna novčana sredstva za gradove i opštine u Srpskoj, kao i pet opština u Federaciji BiH sa srpskim stanovništvom.

Na osnovu sporazuma o specijalnim i paralenim vezama i, kako je ocijenjeno, do sada najboljih odnosa Srbije i Republike Srpske, Srbija je od 2014. godine uložila u Srpsku više od milijardu evra.

Novi objekat vrtića u Srpcu prostire se na 1.687 kvadratnih metra i izgrađen je po najvišim standardima.

Vrtić se nalazi iza zgrade Osnovnog suda, a u objektu se nalazi dovoljno prostorija za boravak oko 200 djece u jednoj smjeni, igraonice, zelene površine, kuhinja i drugi neophodni sadržaji.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug tekstilne fabrike Itris. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

Podsjećamo, delegacija Srbije, predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem, započinje danas dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj.