Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u u dvodnevnoj posjeti BiH.


Nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić se sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, sa kojima je obišao radove na obnovi saborne crkve Svete trojice.
Predsjednik Srpske je, nakon obilaska crkve Svete trojice, rekao da je Mostar veoma važan za Srbe, te da je srpski narod ostavio značajan pečat u vjerskom životu ovoga grada.
- Zato je važno da se okupimo ovdje i počnemo obnovu ovog hrama, a vjerujem da ćemo do 2020. godine to da završimo. Sa novioa BiH i u Federaciji BiH imamo obećanja koja nisu nikada realizovana ili su realizovana u značajno manjem obimu. Volio bih da Vlada FBiH značajnije pomogne izgradnju, kao što smo mi u Republici Srpskoj pomogli obnovu džamija i drugih objekata - rekao je Dodik i zahvalio predsjedniku Srbije na pomoći.
Vučić je rekao da je Srbija do sada uložila 700.000 evra u obnovu crkve Svete trojice u Mostaru i da će uložiti još novca kako bi ova crkva zasijala u punom sjaju.
- Ovo nije samo vjerska, već i kulturna instutucija koja će značiti mnogo za opstanak našeg naroda ovdje - rekao je Vučić.

Vladika Grigorije zahvalio je Dodiku i Vučiću na posjeti i pomoći koju su do sada dali za obnovu saborne crkve u Mostaru.
- Ako hoćete da zavadite ljude, bacite im bisere a ako hoćete da ih pomirite, onda im dajte da grade hramove - tako je episkop Grigorije, citirajući čuvenog francuskog pisca Egziperija, zahvalio dvojici predsjednika na pomoći koju Srpska i Srbija pružaju u gradnji saborne crkve Svete trojice. Gradnjom ove crkve, kaže episkop Grigorije, želimo da izgradimo i Mostar.
- Najveća pomoć stigla je iz Srbije i Republike Srpske. Ostalo smo skupljali od ljudi dobre volje i evo stigli smo do toga da pokrijemo crkvu - rekao je vladika Grigorije.


Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena u junu 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao. Inicijativa za obnovu pokrenuta je 2008. godine, a sa radovima se počelo 2010. godine. Obnovu crkve pomogli su Vlada Srbije i UNESKO, a Vučić je prije dvije godine, kada je posjetio radove, obećao novčanu pomoć Eparhiji. Crkva se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i na UNESKO-voj listi zaštićenih zona. Vučić i Dodik su se, nakon obilaska crkve Svete trojice, sastali sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru. Sutra, drugog dana posjete, Vučić će tokom popodneva boraviti u Trebinju, gdje će obići lokaciju na kojoj se gradi dječiji vrtić "Srbija", otvoriti Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Srbije i obići saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.
RTRS