Povodom godišnjice hrvatske oružane akcije "Oluja", predsjednik Srbije Aleksandar Vučič upitao je gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo.vucic-oluja.jpg
- "Oluju" Hrvatska slavi kao pobjedu u okviru "domovinskog rata", a ne kao protjerivanje Srba sa teritorija na kojima su živjeli. Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obilježavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali da, za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - rekao je predsjednik Srbije.
Upitan o izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da bi željela da prisustvuje koncertu u Splitu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim i antisrpskim pesmama, na godišnjicu "Oluje", Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za Srbe jedan od najtužnijih dana u savremenoj sprskoj istoriji.
- Mi ćemo ga peti put obilježiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.
On je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje stranicma. Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić, ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. bilo 184.000.
Izrazio je uvjerenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000.
- Gdje je nestalo 500.000 Srba? - upitao je predsjednik Srbije.
- I da kažete da su ljudi otišli "trbuhom za kruhom", da ih je tako otišlo 100.000, gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? - zapitio je Vučić.
Teško je, kaže, to objasniti i to je teška rana Srba, sa kojom moraju da žive. Vučić je pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu sutra u Krušedol, gdje će biti obilježena godišnjica "Oluje", da odaju poštu nastradalim Srbima , nauče djecu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.
On je naveo da je ponosan na Krajišnike koji su izbjegli u Srbiju i da im je zahvalan na tome sto su svojim radom i trudom od Srbije napravili ljepšu zemlju, i što su uvijek Srbiju voljeli više od svega.