Aleksandar Vučić i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL, ilustracija) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su danas o najvažnijim pitanjima.

Razmotrili su teškoće sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte.

Vučić je u telefonskom razgovoru izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Putin je čestitao Vučiću na ubjedljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobjedi SNS na parlamentarnim izborima.

Ruski predsjednik je ovom prilikom poželio predsjedniku Srbije sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose.

- Vučić je zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom - ističe se u saopštenju.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast, što je dobar znak uspješne saradnje.

Vučić je upoznao Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Konstatovali su da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a Vučić se pozvao na, Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbjednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.