Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Pokušavamo da izbjegnemo "savršenu oluju" i zato smo razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o drugim pitanjima, o tome kako koja zemlja dočekuje zimu i kako koja zemlja može da pomogne drugima, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa slovenačkim predsejdnikom Borutom Pahorom u Beogradu.

Ključno je pitanje, kako je istakao Vučić, veza između teške energetske situacije predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih problema koji bi mogli da nastanu u regionu.

- Zamolio sam Boruta Pahora da, ukoliko to bude na dnevnom redu nekog organa EU, da Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu ili uvezenu struju ili deo potrošene struje. Siguran sam da možemo da računamo na podršku slovenačkih prijatelja, posebno zato što mi ne mislimo da bi mogli da dobijemo onoliko koliko zemlje članice, ali sve što bi mogli da dobijemo bilo bi značajno za sigurnost snabdijevanja strujom i finansijsku stabilnost ne samo Srbije već i drugih država, koje stoje lošije od nas - rekao je Vučić.

U drugoj polovini godine ponovo Berlinski proces

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da će u drugoj polovini godine biti osvježen i ponovo pokrenut Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana.

- Nije tajna da kao prijatelj ovog regiona podržavam inicijativu "Otvoreni Balkan" i čestitam Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu - rekao je Pahor.

Dodao je da takvih inicijativa nema dovoljno, kao i Berlinski proces ima mnogo toga zajedničkog sa inicijativomo Otvoreni Balkan.

- Nadam se da ćemo mi lideri na Zapadnom Balkanu i okolini uspjeti da prikupio dovojno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavamo dijalogom i mirnim putem i pokušamo da ojačamo malo oslabljene nivoe povjerenja - naveo je Pahor.

Predsjednik Srbije sastao se danas sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, u okviru priprema za predstojeći Samit Procesa Brdo-Brioni.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja.