Aleksandar Vučić (foto:instagram) -
Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić izjavio je danas da je ugrožavanje vjerskih objekata na Kosovu i Metohiji apsolutno nedopustivo, kao i da albansko društvo na Kosmetu podstiče takvo ponašanje prema Srbima umjesto da javno kritikuje.
Na pitanje novinara da prokomentariše to što su juče ispisani grafiti u Prilepcu, rodnom mjestu kneza Lazara na srpskim svetinjama, iako je UNESKO donio odluku da su srpske svetinje ugrožene i da je potrebna međunarodna zaštita, Vučić je rekao da su vjerski objekati i u prethodnom periodu bili ugrožavani na Kosmetu i da je UNESKO upravo zato i donio tu odluku.

- Ali, kada imate društvo u kome se takvo ponašanje prema Srbima podstiče, a ne javno kritikuje, onda je logično da se sa tim suočavamo na dnevnom nivou - naveo je Vučić.

Na pitanje kako će Srbija saučuvati Trepču koju Priština smatra svojom imovinom, Vučić je rekao da bi lagao kada bi rekao da će biti lako.

- Znaju Srbi na Kosovu i Metohiji da će biti teško i svaka bitka za fizičko očuvanje Valača i Gazivoda, i metalurškog i rudarskog dijela Trepče, kao i malih rudnika posebno u opštini Leposavić. Neće biti jednostavno, niti lako, ali borićemo se jer alterntaivu u toj borbi nemamo. Oni znaju da je Srbija uz njih i da ćemo ih pomagati na sve načine - poručio je Vučić.