Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da ideja za hitan prijem Kosova u NATO nije potekla iz Prištine, nego od albanskih lobista, te ocijenio da je cilj da četiri zemlje EU priznaju takozvano Kosovo, kao i da se Srbija stavi pred svršen čin.

- Ne mogu u ovom trenutku da procijenim koliko je realna opasnost, ali svakako nimalo naivna situacija za nas - rekao je Vučić.

Vučić je rekao novinarima u Kragujevcu da je za ideju i mogućnost da takozvano Kosovo postane član NATO-a čuo od srpskih obavještajnih službi prije sedam mjeseci.

- To nije ideja Kosova, nego nekih albanskih lobista, između ostalog i u SAD. Njima je to važno, jer žele time da natjeraju četiri zemlje EU koje su članice NATO-a da priznaju nezavisnost Kosova. To je lagani izgovor za dio nekih zemalja da to prihvate i kažu - moramo jer nemamo drugi izlaz - rekao je Vučić.

Drugo, dodao je on, to je pokušaj stavljanja pred svršen čin Srbije, jer time neko želi da kaže – "samo ste vi ostali da priznate nezavisnost i nemate izbora".

On je rekao da ma koliko god država da prizna Kosovo i šta god neko radio, i bez obzira na pritiske i ucjene, Srbija će, za razliku od njih, da se pridržava međunarodnog prava, Povelje UN i poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja i u skladu sa tim se ponašati.

Vučić je rekao da su za njega ovi dani, od kada je izbila kriza oko Ukrajine, bukvalno kao noćna mora i najteži u njegovom profesionalnom radu, te da je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima čuo sve primjedbe i kritike i pritiske kakve u zadnjih deset godina nikada nije doživio.

- Situacija je užasno teška, ja ne pamtim ovakav period. Da parafraziram - godina prođe, a dan nikako. Dan mi je kao godina dug. Ostario sam u prethodna tri dana kao prethodnih 10 godina. Ali, mi imamo poziciju naše države i koliko god i kako god budemo mogli čuvaćemo poziciju naše zemlje - rekao je Vučić.

Što se tiče potrebe nekih ljudi da se iživljavaju nad Srbijom, kao što je švedski diplomata zvaničnik Karl Bilt koji je rekao da je stavom o Ukrajini Srbije sebe diskvalifikovala za članstvo u EU, Vučić je rekao da to mnogo više govori o njima, pošto nisu u stanju da urade bilo šta nekome ko je veći i snažniji od Srbije.

- Čestitam Biltu, uspio je u životu - rekao je Vučić.

Kada je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, Vučić je naveo primjere lažnih vijesti povodom transaprenta vezanog za film "Maratonci trče počasni krug" sa jučerašnje utakmice na "Marakani", zatim izmišljenog aviona koji je iz Srbije poslat po sekretara ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaja Patruševa, te lažnih vijesti da Srbija ne podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Zašto bi se radovali da neko bude uspješniji, što da se raduju našem uspjehu? Sve što mogu da urade protiv Srbije uradiće iz dela regiona, gdje misle da su završili posao sa Srbijom, ušli u EU, NATO. Samo mi je nevjerovatno da tešku situaciju u Ukrajini koriste samo za napad na Srbiju. Bar tri zemlje u okruženju ničim se drugo ne bave - rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija za poštovanje međunarodnog prava i ne može ni na koji način da podrži napad na Ukrajinu.

Što se tiče najave da se Njemačka dodatno naoružava sa sto milijardi evra, on je rekao da Nijemci imaju najrazvijeniju odbrambenu industriju u Evropi i sa 100 milijardi evra biće najsnažnija armija u Evropi.

- Na nas viknu kada uložimo 500 do 600 miliona evra. Čestitam Nijemcima ako imaju toliko novca, 100 milijardi evra. To potpuno mijenja sve na evropskom nivou - rekao je Vučić.

Vučić je danas u Kragujevcu prisustvovao ceremoniji obilježavanja početka radova na izgradnji nove fabrike kompanije "Vaker Nojson", koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina i cjelokupne mašinske opreme koja je potrebna u građevinskoj industriji.