Šmit i Vučić  (Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da od njemačkog diplomate Kristijana Šmita očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup u BiH.

Vučić, koji se danas u Beogradu sastao sa Šmitom, istakao je da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u BiH i regionu, te da od Šmita očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup.

On je naglasio da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je iskazao stav da bi narodi u BiH trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Tokom susreta Vučić i Šmit su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu, sa naglaskom na napredak BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema EU.

Šmit je naveo da je funkcionalnost BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

On je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.