Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se država priprema za tešku zimu i obezbjeđuje sve što je potrebno, ali da se na dnevnom nivou javlja po desetak novih problema i da treba imati u vidu da od novembra više nećemo moći da uvozimo rusku naftu.

Vučić je rekao da se samo u Obrenovcu danas troši 350 tona mazuta , jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

- Treba da obezbijedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunate da vam treba 120.000 tona za cijelu zimu - naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigdje i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

- Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šorcu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbijedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene - ukazao je Vučić.

Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gdje ćemo da nabavimo dijelove, napomenuo je Vučić.

- Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta - naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao i da u regionu neće biti struje, i da će je jedino sigurno imati Bugarska zbog nuklearke.