Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se u narednih pet, šest mjeseci očekuje eskalacija sukoba u Ukrajini, a da će se Srbija zbog geopolitičkih dešavanja naći između "čekića i nakovnja" i da će pritisci na Srbiju kada su u pitanju odnos prema Rusiji i Kosovo i Metohija biti neuporedivo snažniji.


- Predstoji nam najveća kriza u svijetu od Drugog svjetskog rata u pravom smislu. Ovo do sada nije bilo ništa, iako je oko 300.000 ljudi ubijeno, a protjerano devet ili dest miliona - rekao je Vučić za TV Prva.

On je napomenuo da ovo ne govori zato što misli, već zato što zna da slijedi velika eskalacija, a to će se, kako kaže, na Srbiju odraziti tako što će pritisci zbog Rusije biti neuporedivo snažniji, iako su bili veoma snazni, a biće trostruko snažniji oko Kosova i Metohije.

On je naveo i da više nije jasno ko pobjeđuje u Ukrajini, kao i da se pojavljuju prvi tekstovi koji postavljaju pitanje šta će se desiti ako Putin pobijedi.

Kako je naveo, mnogo je teško pobijediti Zapad i njihovo jedinstvo, a sada i unutar ruskog naroda postoji jedinstvo.

- Sada vam je jasno da idemo u potpuni haos - ocijenio je Vučić navodeći da se tek za pet, šest mjeseci može desiti da neko razmišlja o zaustavljanju sukoba, a tada neće željeti da se za Srbiju traže novi uslovi, ni da dozvole Rusiji da ima uticaj na Balkanu.

- U toj pozciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Tijesno za nas ko god da pobijedi - rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija pripada rijetkima koji govore o miru, jer bi mir bio dobar za sve, ali da niko mir sada ne smije da pomene ni na Zapadu ni u Rusiji.

- Šta mi da radimo, mi moramo da znamo da investicije imamo sa zapada, da smo na evropskom putu, glupo je kada neki govore da to treba da otktačimo, a kukali bi za plate, kao i oni koji kažu raskinite sve sa Rusijom - ocijenio je Vučić.

On je rekao i da to ne može da bude Srbija, jer mora da se vodi računa i o duši našeg naroda ali i o finansijama i privrednom interesu.

Na pitanje šta će biti ako Srbija mora da bira, Vučić je rekao da će znati kada je došao taj trenutak.

- Pustite da tjeramo dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem od ljudi. Znaću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemao ni mjesece na raspolaganju - istakao je predsjednik Srbije.

On je slikovito objasnio da ako je neko u situaciji da ima gangrenu noge, ljekar mora da izabere da odsječe nogu da bi mu spasao život.