Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ide u Brisel da razgovara, ali da se ne nada nikakvom rezultatu. Ističe da je skeptičan, ali da polaže nade u sastanak i racionalno ponašanje Prištine, kao i da se nada da će ih "njihovi ilegalni roditelji naterati na to".

Vučić kaže da je skeptičan u vezi sa rezultatima sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu 18. avgusta, ali da polaže nade u sastanak i racionalno ponašanje Prištine i da ide tamo da pronađe rješenje.

- Nadam se da će ih njihovi ilegalni roditelji natjerati na to - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Srbije ističe da Zajednica srpskih opština ne može da bude nevladina organizacija.

- Zašto smo uopšte pregovarali i razgovarali ako ZSO mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom? Šta to nas briga šta piše u njihovom ustavu, koji ne priznajemo? Pa mi mislimo da mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije - i šta ćemo sad? Mislite da napravimo nevladinu organizaciju da imaju pravo da prodaju žvake i skupljaju gumice pred početak nastave 1. septembra? Pa, ne može - poručio je Vučić.

Upitao je i čemu u tom slučaju služi Briselski sporazum.

- Moja poruka Kvinti prije svega - idemo u dobroj vjeri, želimo da razgovaramo o svemu. Vi na silu možete sve, ali samo na silu. Da nas natjerate da se odreknemo svojih prava, da sami učestvujemo u uništavanju svoje zemlje i potpisanih sporazuma - nemojte ni da pokušavate ni da sanjate - rekao je Vučić.

"Priština je hoće da napadne sjever Kosova i Metohije"

Vučić tvrdi da Priština, koristi situaciju u Ukrajini, da bi vodila kampanju protiv Srbije, i da su laži da Srbija želi da napadne bilo koga, već upravo suprotno.

Priština je, ističe, ta koja hoće da napadne sjever KiM, i priprema likvidaciju Srba, pod plaštom borbe protiv kriminala, zbog čega ih je upozorio da to nikako ne čine.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da Beograd vodi agresivnu politiku, uz optužbe da Beograd može da izazove sukob, Vučić je rekao da je to smiješno.

Kaže da je"na hiljade i hiljade" laži objavljeno u svjetskim medijima - kako Srbija negdje nekoga napada.

Vučić je naglasio da, zapravo, Priština želi da prikrije namjeru, a zapravo želi da kaže da hoće da napadnu sjever Kosmeta.

- Oni pripremaju likvidacije naših ljudi na sjeveru. Otvoreno to kažem. Upozoravam ih da to ne čine, pod plaštom bore protiv kriminala. Nemojte da ubijate ljude. Mi da ubijamo nikoga nećemo. Potrebni su nam mir i stabilnost - poručio je Vučić.

Podsjetio je da se govorilo da će Srbija da vodi i rat u Bosni i Hercegovini, što se, ističe, ispostavilo kao netačno.

- Lagali su narod, i tako stalno. Oni pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini, da bi vodili kampanju protiv Srbije. To rade već 170 dana i nastaviće da rade - rekao je Vučić.

Istakao je da će se mandatar za sastav nove Vlade Srbije znati za dan ili dva.

Kako je rekao, "mandatar neće dugo da radi svoj posao", odnosno brzo će predložiti Vladu.

- Mislim da će prije kraja avgusta da bude u Skupštini. Inače, rok za sastav Vlade je 2. novembar. Da li će da bude 28. ili 29, važno da bude dobra Vlade - poručio je Vučić.

Istakao je da će razgovarati sa predsjednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem kao "potencijalnim koalicionim partnerom".