Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi - političke, bezbjednosne i ekonomske prirode.

Vučić je u Monaku za Televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina o priznavanju nezavisnosti Luganska i Donjeska biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu bezbjednosnu arhitekturu svijeta i da "kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna".

Kako je istakao, za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbjednosne arhitekture "oprijedeljenost za mir mora da bude snažna, a snaga odvraćanja još snažnija i jača".

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktuelne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, bezbjednosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji.

ON je rekao da ono što je prethodna tri dana doživio potvrđuju njegove riječi da raste pritisak na Srbiju.

- Ono što sam doživio prethodna tri dana pokazuje šta možemo očekivati da će tek da slijedi i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju - istakao je Vučić.

Dodao je da više "niko ne može da predvidi kako će se ko ponašati i ko će šta da čini".

- Sve što smo znali do juče danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredijeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora da bude još snažnija i jača - objasnio je Vučić.

Vučić je istakao da će na Srbiju tek uslijediti sve veći pritisci sa zahtjevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i "vruće linije", ali da će izdržati sve pritiske.

Vučić je rekao da će uslediti pritisci na Srbiju sa različitih strana i dodatno po pitanju odnosa u regionu.

- Jer, kada ne mogu da odgovore nekom snažnijem od nas - ajde da to pokažemo na nekom manje snažnom - rekao je on.

Na pitanje kako da se Srbija odupre tim pristicima, Vučić je rekao:

- Jedinstvom, odgovornošću i ozbiljnošću. Nemamo izbora, nego da možemo da se odupremo. Mnogo smo imali teških trenutaka, imamo svoju zemlju i ne možemo da je mijenjamo ni za jednu drugu. To je zemlja naše djece".

Vučić je dodao da Srbija nema nikakvu alternativu po tom pitanju.

- Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenju sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsjednikom Francuske Makronom, sa njima sam razgovarao mnogo po pitanju zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje - rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija ima snažnu ekonomiju i da će proći i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali lakše nego mnogi drugi jer ima stabilan fiskalni sistem.