Putin i Vučić (Foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Zahvalivši na čestitkama koje mu je uputio povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Vučić je Putinu poželio dobro zdravlje i mnogo uspieha u 2022. godini u korist blagostanja ruske države i ruskog naroda, kao i na dobrobit srpsko-ruske saradnje.

U razgovoru je istaknuta spremnost za dalju blisku saradnju Srbije i Rusije po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

Vučić i Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, a da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte. U tom smislu su istakli da očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije i pozitivno ocijenili ugovor koji su potpisali Petrohemija i Gasprom.

Predsjednik Srbije je ruskom kolegi zahvalio na isporuci protivoklopnih raketa Kornet, ocijenivši da su te rakete ruske proizvodnje najbolje na svijetu i, kao takve, veliko pojačanje za kopnenu vojsku Srbije.

Vučić i Putin su razmotrili energetsku situaciju u Evropi i svijetu, nastavivši razgovor vođen prije mjesec dana u Sočiju. Putin je Vučiću pružio uvjeravanja da će se Rusija držati dogovorenog i da će Srbija ove zime imati dovoljne količine gasa, te su dvojica državnika razgovarali o aranžmanu koji nam obezbjeđuje dodatne količine gasa.