Aleksandar Vučić (Foto: 
buducnostsrbijeav/Instagram) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je šefa UNMIK-a Zahira Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori vlasti samoproglašenog Kosova da svojim jednostranim i provokativnim mjerama povećavaju napetost i ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Vučić je na sastanku sa Taninom razmotrio aktuelnu političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, izrazivši zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata.

On je ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je prisustvo misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz dosljednu primjenu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Vučić je naglasio značaj komunikacije sa UNMIK-om i dodao da je Srbija uvijek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmjene mišljenja sa ovom misijom.

On je naglasio da posljednji potez Prištine i razmještanje prištinskih pripadnika specijalnih snaga ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, predstavlja novu provokativnu i jednostranu mjeru poslije pokušaja formiranja vojske takozvanog Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je posebno naglasio da će Srbija, kao i uvijek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj mjeri pogoršavaju stanje na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosova i Metohije, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbjednosnoj situaciji, koja je zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.

- Prisustvo UN, odnosno UNMIK-a, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbjednosti srpskog naroda - naglasio je Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbjednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Tanin je naglasio da je mandat UNMIK-a i KFOR-a jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni, kao i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN – Ban Ki Mun i Antonio Guteres, od početka bili čvrsto privrženi sprovođenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama UN.

On je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.

Tanin je zahvalio Vučiću zato što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.