vucic-bl.jpg

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ispred UKC RS je uručio  ključeve od 15 ambulantnih vozila koje je Srbija donirala Srpskoj, a čija je vrijednost 1.466.000 KM.

Aleksandra Vučića i njegove saradnike prethodno su pred UKC RS  dočekali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te načelnici opština i direktori domova zdravlja, kojima je namjenjeno 15 ambulantnih vozila, koje je Srbija donirala Srpskoj.

Sanitetska vozila dobili su domovi zdravlja u Istočnom Starom Gradu, Foči, Čajniču, Petrovu, Brodu, Bileći, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Tesliću, Kalinoviku i Kneževu.

– Posjeta našeg predsjednika Vučića našoj Republici Srpskoj, kao i poklon pokazuju da imamo podršku i da su naše veze neraskidive. Znači nam mnogo, presjedniče i Vaša posjeta, to je više od posjete jednog državnika – rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i podsjetila da je i u korona krizi Srbija prva pritekla u pomoć Srpskoj.

Željka Cvijanović je rekla da je ugodno znati da u Srbiji postoje vrata koja su uvijek otvorena za Srpsku.

Važno je i da Srbija zna da smo mi dio napora da živimo složno i u miru i da ova donacija znači da nismo sami u Republici Srpskoj.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se Vučiću za svu pomoć koju Srbija pruža Srpskoj, a zahvalio se i medicinarima na naporima.

Dodik se zahvalio za sanitetska vozila u ime građana od Bileće do Novog Grada.

On je rekao da je bitno da sarađuju dvije srpske države, ponavljajući da je Republika Srpska država, svidjelo se to kome ili ne.

Najavio je da će predstavnici Republike Srpske Vičiću predočiti i neke ideje u vezi sa Kosovom i Metohijom.
– Ne mogu jedna pravila vaziti za Republiku Srpsku, a druga za Kosovo – rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će biti komunikacije Beograda sa Sarajevom, Dodik je rekao:

– I ja sam Sarajevo.

– Moraćemo kao narod da definišemo naš interes, ne tražimo više prava nego drugi – rekao je Dodik.

Na pitanje zašto donacija u doba epidemije, Dodik je rekao da “vozila ne šire virus”.

Vučić je rekao da je ponosan što je u Banjaluci.

– Za nas ovo nije poķon, pomoć i podrška…ovo je naša obaveza i odgovornost. Srbija mora da brine o Srpskoj. Danas je na račun Vlade RS leglo 540.000 evra za Mrkonjić Grad, stigao je i novac za duhovni centar, za spomenik na Petrovačkoj cesti, gdje su dečica ginula samo zato što su Srbi. Nismo taj spomenik mogli podići 25 godina, sada možemo, ne samo zato što Srbija, zahvaljujući bolnim reformama, ima više novca, nego zato što više vodimo računa o Srbima, nego o tome sta će ko o nama da kaže – rekao je Vučić.

On je citirao znamenite srpske pjesnike iz BiH rekavši da zbog njih moramo pomagati jedni drugima.

– Poslali smo noćas 10.000 testova za koronu u Republiku Srpsku, ako treba još, poslaćemo – rekao je Vučić.

On je dodao da će pomoć stizati i u četiri opštine u FBiH, gdje žive Srbi.

– Poštujemo BiH, ali niko nam ne može zabraniti da brinemo o svom narodu – istakao je Vičić.

Rekao je da je ponosan na sve što postigne RS.

Predsjednik Srbije kaže da će most na Savi na autoputu Beograd-Bijeljina izgraditi Srbija i da će najvećim dijelom finansirati i gradnju autoputa do Bijeljine.

– To je veliki novac, ali to znači da će ostati više novca u budžetu RS – rekao je Vučić i poručio da je srećan jer je u Banjaluci i da Srbija najviše voli Srpsku.