176291.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je srećan što srpski nadležni organi rade na procesuiranju zločina tokom "Oluje" u avgustu 1995. godine, jer je optužnica protiv četvorice visokih hrvatskih oficira dokaz da rade na zaštiti žrtava i istine, kao i da teški zločini, poput ubistva djece za koja se oficiri Hrvatske vojske terete, ne smiju da prođu nekažnjeno.

Komentarišući reagovanja iz Hrvatske na optužnicu Tužilaštva Srbije za ubistvo 13 srpskih civila, među kojima je bilo šestoro djece, i prijetnje iz Zagreba da na to treba odgovoriti dizanjem optužnice protiv njega lično, Vučić je poručio da nema čega da se plaši jer se desilo ono što je on u govoru u Glini, koji mu u Zagrebu spočitavaju, i najavio.

- Nekoliko dana poslije toga poubijali su Srbe koji su tamo živjeli. Hrvati su 1995. godine ubijali Srbe i protjerivali ih preko Drine, a ne obrnuto. Ja nisam ubio nekoga, a ovi ljudi protiv kojih je podignuta optužnica jesu, i to djecu. Ta djeca su mnogo važnija od mene i moje političke funkcije i zato to ne može da bude nekažnjeno - rekao je Vučić novinarima poslije obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa.

Govoreći o predstojećim razgovorima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, on je naveo da ne zna šta će mu Putin reći niti šta će tražiti, ističući da on zna šta će izložiti ruskom predsjedniku.

Vučić je objasnio da je riječ o cijeni gasa, količini tog energenta i sigurnosti snabdijevanja.

Na pitanje kakav je bio današnji sastanak sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, Vučić je odgovorio da je razgovor bio dobar, korektan i otvoren, kao i da je svako ponovio stavove svojih zemalja, gledajući kako može da se produbi saradnja.

On je izrazio zabrinutost zbog najava Prištine da će poslije prijave za članstvo u Savjetu Evrope aplicirati i za "Partnerstvo za mir", jer su najave o formiranju vojske samoproglašenog Kosova problem za Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Vojska Kosova po Rezoluciji 1244 ne smije da postoji, ali će oni s tim da nastave. Oni jesu prijetnja za srpsko stanovništvo na Kosovu, ali po celinu naše zemlje sigurno nisu. Zabrinuti smo za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Govoreći o pritiscima za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, on je poručio da će Srbija trpjeti presiju dokle god bude mogla po tom i ostalim pitanjima, uprkos veoma teškim okolnostima.

Vučić je ponovio da će predstojeća zima biti teška i da će Srbija morati da donosi strateške energetske odluke i radi mnogo brže, jer nema kapaciteta da crpi gas iz skladišta koje ima, a treba joj i još jedan izvor.

- To je samo što se tiče gasa, a da ne pričam samo o problemima sa naftom. Ni razvijenijim zemljama neće biti lakše nego nama - rekao je Vučić.

On je najavio da će struja u Srbiji u jednom trenutku sigurno poskupjeti i da će do toga doći kad država shvati da može da obuzda inflaciju, koja bi se podigla ako bi sada porasle cijene električne energije.