Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Beograd nada nastavku dijaloga na visokom nivou, ali da je veoma zabrinut zbog svakovrsnih prijetnji koje dolaze iz Prištine, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Vučić je u izjavi novinarima kazao da je izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, sa kojim se sastao juče, prenio da je zabrinut zbog prijetnji, nepoštovanja Briselskog sporazuma, odnosno nepostojanja želje da se ispuni ono što je dogovoreno, ali i zbog zauzimanja elektroprivrednih postrojenja, te i nasilnog ponašanja u vezi tablica.

- Moja molba Prištini i EU je da povedu računa o onima koji svakog dana govore o svojoj ugroženosti, a jedino što im je cilj je napad na Srbe, dodatni pritisak na Srbe i dalje akcije prije svega na sjeveru Kosova. Molimo ih da to ne čine. To je važno za stabilnost regiona, za sve naše ljude, kako Srbe, tako i Albance da sačuvamo mir - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je i da je sa američkim senatorima, sa kojima se sastao prije par dana, imao ne lake razgovore, te da je ponovio stav Srbije po pitanju ukrajinske krize, zauzete u zaključcima Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

- Čini mi se da smo kroz razgovor sa senatorima pokrenuli važne teme iz bilateralnih odnosa. Imali smo dobar razgovor koji produbljuje našu saradnju - rekao je Vučić novinarima, nakon što je uručio Orden predsjedniku Evrodžasta Ladislavu Harmanu.

Prenio je da je sa senatorima razgovarao o temama koje, kaže, nisu ni lake ni jednostavne za Srbiju - o Ukrajini, odnosu Zapada prema Rusiji, pozicioniranju Srbije.

- Ja sam ponovio stavove Srbije koji su zauzeti u zaključcima Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koje je vlada usvojila - rekao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija nastaviti dalju saradnju po svim ključnim pitanjima i dalje unapređenje odnosa sa SAD.