Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović sastao se danas sa predstavnicima Srba u Mostaru sa kojima je razgovarao o položaju srpskog naroda, te očuvanju srpske kulture, jezika i identiteta u ovom gradu i poručio da će Srbija, kao i do sada, nastaviti pomagati srpsku zajednicu u dolini Neretve.

Vujadinović je rekao da je današnja posjeta Mostaru istorijski trenutak jer se konačno, poslije teških dešavanja iz devedesetih godina dočekalo i to da se državni organi Srbije sastanu sa legitimno izabranim političkim predstavnicima Srba u Mostaru.

Vujadinović naglašava da Srbija sada pokušava prenijeti sve benefite kada je u pitanju privredni i ekonomski napredak koji je vidan pod političkom palicom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na srpski narod gdje god on živio u okruženju.

„Srbi su vjerovatno jedan od naroda koji je policentričan kao nijedan drugi na Balkanu i koji živi u mnogo zemalja, ali mi želimo da ono što je napredak Srbije osjete naši ljudi gdje god oni da žive“, poručio je Vujadinović.

Podsjeća da Srbija u Mostaru finansira veliki broj udruženja, ali i Sabornu crkvu koja je, kako kaže, simbol Mostara onakav kakav treba biti.

„Napredak srpskog naroda sa sobom vuče i napredak onih koji žive sa njim. Nije cilj napraviti segregaciju Srba u bilo kom dijelu. Cilj je napretkom srpskog naroda pomoći napredak svih drugih i jedino to je budućnost“, zaključio je Vujadinović.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je da ovo nije posjeta gostiju nego braće iz Srbije jer je današnji dolazak kontinuitet i način na koji Srbi iz Srbije podržavaju Srbe svuda u regionu.

”Siguran sam da će i podrška Srbije biti nastavljena i da će u narednom periodu Mostar i više biti u fokusu Srbije”, rekao je Milivojević.

Predsjednik ”Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila se Vujadinoviću i Vujoviću na posjeti i interesu za Mostar.

Ona je navela da ”Prosvjeta” i ”Gusle” zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom organizuju brojne kulturne i obrazovne sadržaje i na taj način rade na očuvanju srpskog identiteta u Mostaru.

”Do sada smo uvijek imali podršku Republike Srbije u svemu što radimo, a nadamo se da će tako biti i ubuduće. Trudimo se da Srbi u Mostaru imaju mjesto koje zaslužuju i da ćemo ubrzo imati pomake na svakom polju. Želimo da stavimo fokus na srpsku zajednicu u Mostaru i da uz pomoć Republike Srbije stvaramo bolje uslove i ambijent za život, ne samo srpske zajednice, već svih građana Mostara”, kazala je Bjelica Šagovnović.

U delegaciji Srbije osim Vujadinovića bio je i rukovodilac sektora za zakonodavstvo u Skupštini Republike Srbije Radoslav Vujović, a današnjem sastanku su prisustvovali konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, mostarski paroh Radivoje Krulj, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, predsjednik SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednik SPKUD ”Gusle” Radislav Tubić, predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo i sekretar Koordinacije Oleg Belović.

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a Vujadinović i Vujović su nakon sastanka obišli i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru čiju obnovu pomaže Republika Srbija, te Prosvjetinu školu.