Veselin vujovic bileca.jpg

Bileća nije bankrotirala, niti će bankrotirati. Opština se duže vrijeme muči sa finansijama, nije nikakva tajna da su nam računi često blokirani, ali borimo se i vjerujem da ćemo isplivati iz krize. Istakao je ovo u intervjuu za “Glas” načelnik Bileće Veselin Vujović sumirajući utiske koje je u javnosti izazvala posljednja blokada opštinskog računa nakon što je Centralni registar hartija od vrijednosti krajem prošle sedmice započeo prinudnu naplatu zbog kašnjenja u isplati duga po osnovu emisije obveznica iz 2022. godine.

- Mnogi govore da je Bileća bankrotirala, ali nije tačno. Istina je da opštinski računi iz mjeseca u mjesec budu blokirani, ali navikli smo funkcionisati s tim. U petak nam je račun blokiran, ali, evo, već je odblokiran. Obično budemo u blokadi nekoliko dana, onda bude manjih priliva novca pa nas odblokiraju. Tokom 2022. godine bili smo 57 dana u kontinuitetu blokirani, kad smo to preživjeli, sve ćemo - rekao je Vujović.

GLAS: Stanje u lokalnoj kasi je teško već duže vrijeme. Šta dalje?

VUJOVIĆ: Borićemo se isto kao i prethodne tri godine. Već duži period obaveze su veće od mjesečnih priliva. Republičke vlasti su prethodnoj opštinskoj administraciji dozvolile da ne plaćaju poreze i sve što ide uz to, pa su nagomilali dug prema Poreskoj upravi, dobavljačima, radnicima za plate u visini od 20 miliona KM i to je ono što nas davi. Za ove tri godine uspjeli smo smanjiti dugovanja za 2,5 miliona KM, te broj zaposlenih za 95. Jako je teško sve to popeglati. Planirani budžet za ovu godinu je 11,5 miliona KM, mada sumnjam da ćemo uspjeti toliko realizovati.

GLAS: Jeste li tražili pomoć Vlade Srpske?

VUJOVIĆ: Vlada nam je već pomagala, a vjerujem da će opet. Dobili smo dva miliona KM za stimulativne otpremnine, a pomogla nam je i sa jednom isplatom minimalca za sve zaposlene, te sa 150.000 KM da platimo račune za struju. Imamo obećanje da će nam Vlada Srbije pomoći sa 1,95 miliona evra, od čega bi milion trebalo da ide za sanaciju opštinskog budžeta.

GLAS: Koliko plata se duguje radnicima?

VUJOVIĆ: Posljednja primanja radnicima su isplaćena za oktobar prošle godine, dok su oni zaposleni koji nas tuže, a njih je oko 70 odsto, primili platu za januar ove godine.

GLAS: Da li i Vama kasni plata?

VUJOVIĆ: Kasni, naravno, ali neću odustati od borbe. Nemam pravo da odustanem, narod me je izabrao. Dao mi povjerenje da se pošteno borim za ovaj grad, što i radim sa svojim saradnicima.

GLAS: Vjerujete li da postoji mogućnost da opština počne redovno izmirivati svoje obaveze i kada bi to moglo da se desi?

VUJOVIĆ: Dugovanja su prevelika da bi se moglo očekivati brzo rješenje. Dug se kalemio najmanje desetak godina, ostalo se dužno svakome kome se moglo. Kada sam sjeo u fotelju načelnika, na platnom spisku bilo je 287 radnika. To je katastrofalan broj za jednu malu opštinu jer je više od 65 odsto budžeta išlo samo na plate. Sada je to daleko manje. Svjetlo na kraju tunela, smanjenjem duga i broja zaposlenih, polako se nazire.

GLAS: Kakav je odnos stanovništva prema opštini s obzirom na cjelokupnu situaciju? Da li odlaze, napuštaju ognjišta?

VUJOVIĆ: Rekao bih da stanovništvo odlazi jednako kao i svuda. Migracije su u trendu, to sada nije lako zaustaviti, pogotovo u malim opštinama gdje ne postoji veliki izbor radnih mjesta. Mladi odu da studiraju i po završetku fakulteta se ne vraćaju u Bileću.

Kanditatura

GLAS: Hoćete li se ponovo kandidovati za prvog čovjeka Bileće?

VUJOVIĆ: Ukoliko me predloži Srpska demokratska stranka - hoću. Ima nekih razgovora i ponuda, ali nije to još zvanično. Vidjećemo šta će biti, ali stojim na raspolaganju narodu Bileće.