Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo podiglo protiv Miljana Vujovića (35) iz Bileće zbog krivičnih djela zločinačko udruženje u sticaju s pokušajem otimice i teškim ubistvom.


Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog ubistva Petra Bajčetića iz Bileće, vlasnika kafe-bara "NN", koji je ubijen u septembru 2016. godine ispred svoje zgrade u Ulici Alekse Šantića u Bileći. Vujović je uhapšen lani u Srbiji nakon skoro dvije godine bjekstva. On se nalazi u pritvoru, koji mu je izrečen nakon što je lišen slobode na osnovu međunarodne potjernice, a optužnicom je predloženo da mu se pritvor produži.


Optužnica Vujovića tereti da je u septembru 2016. godine u Bileći organizovao zločinačko udruženje, a zatim osmislio plan otmice i likvidacije Bajčetića. Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, Srđan Denda, Gavrilo Bjelica i još jedno zasad neidentifikovano lice. Potom je, kako se navodi, Vujović osmislio plan da zajedno s Radmilović, Dendom i još jednim zasad nepoznatim licem otme, a zatim i ubije Bajčetića zbog međusobnih neraščišćenih odnosa, koji je i realizovan. Podsjećamo, Radmilović, Denda i Bjelica su za ovaj slučaj već osuđeni ukupno na tri godine i 11 mjeseci zatvora.


U optužnici protiv Vujovića navedeno je da je plan bio da Bajčetića otmu kada naiđe putem Bileća - Trebinje. Međutim, Vujović je saznao da Bajčetić neće otići na put i da će ostati u Bileći, pa je izmijenio plan. Zajedno s nepoznatim muškarcem otišao je u Bileću i žrtvu su sačekali ispred njegove zgrade u Ulici Alekse Šantića. Kada je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov pomagač pokušali su da ga uguraju u drugo vozilo. Međutim, on se opirao i u tom naguravanju jedan od optuženih ispalio je najmanje dva hica iz pištolja te u glavu pogodio Bajčetića, koji je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici.


Vujović i saučesnik pobjegli su s mjesta zločina golfom pet, koji su zapalili u blizini Bileće, a Vujović je uhapšen početkom juna prošle godine u Beogradu s lažnim dokumentima Hrvatske i Švajcarske. Podsjetimo, kako su "Nezavisne" ranije pisale, Vujović je u oktobru 2007. godine osuđen na osam godina zatvora zbog neuspjelog atenteta na Miodraga Kundačinu, bivšeg komandira Granične policije BiH u Trebinju. Tom prilikom Miljan Šupić iz Trebinja za isto djelo je osuđen na pet godina zatvora.


Vujović i Šupić su proglašeni krivima da su iz bezobzirne, odnosno krvne osvete, planirali da ubiju Kundačinu. U martu 2006. godine Neđo Mastilo, pripadnik Granične policije BiH, je tokom akcije presijecanja šverca ubio Radenka Vujovića, Miljanovog brata, što je optuženima bio povod za krvnu osvetu. U presudi se navodi da je Vujović neutvrđenog dana postavio eksplozivnu napravu ispod škoda fabije, koju je koristio Kundačina. Nakon toga, Vujović je u decembra 2006. godine, putem mobilnog telefona, pokušao da aktivira napravu, ali do eksplozije nije došlo jer je detonatorska kapisla ispala iz ležišta.


Izvor NN