vujovic-osudjen.jpg

Miljan Vujović iz Bileće osuđen je na 15 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog organizovanja zločinačkog udruženja i ubistva Petra Bajčetića 2016. godine u Bileći.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević. U obrazloženju presude navedeno je da Vujović nije osuđen za pokušaj otmice a to djelo je obuhvaćeno težim krivičnim djelom teško ubistvo, pojasnio je sudija Dragosavljević. Sud nije prihvatio tezu da je optuženi osmislio plan ubistva.

Vujoviću je produžen pritvor i obavezan je da plati troškove postupka.

Dragosavljević je kazao da je sud prilikom odmjeravanja kazne kao otežavajuće uzeo činjenicu da je optuženi osuđivan za krivična djela.

Prema presudi Vujović je u septembru 2016. godine na području Bileće organizovao zločinačko udruženje. U optužnici se navodi da je cilj udruženja bio vršenje krivičnih djela iznude i otmice.Tom udruženju pripadali su Đorđe Radmilović, SrĐan Denda i Gavrilo Bjelica koji su već osuđeni.

Optuženi je planirao da Bajčetića otme kada naiđe putem Bileća - Trebinje, ali je žrtva ostala u Bileći. Vujović je to saznao pa je izmijenio plani i zajedno s nepoznatim muškarcem Bajčetića sačekao ispred zgrade u ulici Alekse Šantića gdje su ga pokušali ugurati u auto.

On se opirao i u tom naguravanju jedan od napadača ispalio je prvo jedan, a zatim i drugi hitac iz pištolja koji je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici.

Vujović i saučesnik pobjegli su s mjesta zločina golfom 5 koji su zapalili u blizini Bileće. Vujović je uhapšen početkom juna 2018. godine u Beogradu u Srbiji s lažnim dokumentima Hrvatske i Švajcarske. Protiv njega je u Srbiji vođen krivični postupak zbog korištenja falsifikovanih dokumenata.

Vujović i njegov advokat su tokom sudskog postupka tvrdili da je optužnica montirana i da nije u interesu pravde, već da se on osudi za nešto što nije učinio. Vujović je na jednom od ročišta rekao i da mu je sve podmetnuto te da su ti koji su to uradili planirali da ubiju svjedoka Gavrila Bjelicu jer je odbio da lažno svjedoči protiv njega.

Vujović je od ranije poznat po činjenju krivičnih djela, a 2007. godine u banjalučkom Okružnom sudu je osuđen na osam godina robije zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil Miodraga Kundačine, bivšeg komandira Jedinice Državne granične službe u Bileći.