Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, nakon sastanka sa radnicima „Komusa“, izjavio je za Radio Bileću da opština tom preduzeću plaća uslugu čišćenja grada i odvoza smeća.

-U prošloj godini isplaćeno im je 311.000 od planiranih 380.000 maraka, od čega su mogli isplatiti skoro 12 plata. Imaju dug prema Poreskoj upravi i dobavljačima. Ukoliko HET opštini uplati tranšu mi ćemo radnicima ,,Komusa“ isplatiti dvije plate. Isto tako komunalci treba da se reorganizuju, da imaju više radnika na terenu nego u kancelarijama, da bi to preduzeće bolje funkcionisalo. Potrebno je povećati naplativost svojih usluga i od domaćinstava i od preduzeća, rekao je Vujović.

Bilećka naselja i ulice zatrpane su smećem. Radnicima je žao što trepe stanovnici, ali drugi izlaz osim štrajka ne vide.

-Naše porodice su dovedene na rub egzistencije. Snalazimo se kako znamo i umijemo da bi preživjeli. Sa radom nećemo početi dok nam se ne isplate dvije plate, rekao je Miro Šakotić radnik ,,Komusa“.

Na sastanku se razgovaralo o problemima u funkcionisanju preduzeća ali i problemima sa kojima opština Bileća pokušava da izađe na kraj.

-Rečeno nam je da opština nema novca, a mi smo odlučni da sa radom ne počinjemo dok se ne isplate dvije plate. Ukoliko dobiju tranšu od pretuzeća HET obećali su uplatu od oko 56.000 maraka koliko nam je potrebno za dvije plate. Nama je žao što je situacija ovakva, ali niko neće raditi bez plate. Najviše nas je naljutilo što smo dobili informaciju da je opština spremna da angažuje drugo preduzeće za odvoz smćeća. Pitamo se na koji način bi njih platili. Potrebno je povećati i naplatu naših usluga, kako čišćenja grada tako i uluge koju pruža Gradska kapela, istakao je Dobroslav Kašiković zamjenik predsjednika Sindikata ,,Komusa“.

Dok problem ne bude riješen građanima ostaje da se sami snalaze sa otpadom iz svojih domaćinstava, a još veći problem će nastati dolaskom proljeća i viših temperatura.