Vuk Janković bronzani na matematičkoj olimpijadi u Japanu

359695644_656720473159204_6484539991814499788_n.jpg (315 KB)

Trebinjac Vuk Janković osvojio je bronzanu medalju na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koja se ove godine održala u Japanu.

Talentovani petnaestogodišnjak je ovaj rezultat ostvario u konkurenciji 600 matematičara, uzrasta do 20 godina iz 112 zemalja.

Vuk je bio dio Olimpijskog matematičkog tima BiH, u kojem je bilo i pet srednjoškolaca, koji su, zahvaljujući vrhunskom znanju, naročito iz geometrije, osvojili i jednu srebrnu i još tri bronzane medalje te jednu počasnu pohvalu.

Srebro je pripalo Andreju Krčmaru, učeniku prvog razreda srednje škole, koji je ostvario najbolji individualni rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Bronzane medalje, pored Vuka Jankovića, osvojili su i Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu dobio Harun Alibegović.

Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Odlazak učenika na međunarodnu matematičku olimpijadu finansijski su podržali Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×