– Na prvom mestu potrebno je jedinstvo opozicije. Zatim, potrebna je čvrsta i jasna demarkacija u odnosu na režimske „trojance“ i lažnu opoziciju. Sve ostalo je stvar tehničke procene i istraživanja da li treba ići u jednoj ili dve kolone – smatra Vukadinović.

On je mišljenja da se velika stvar dogodila u Crnoj Gori, a potencijalno i za ceo region.

– Bez obzira šta se bude dešavalo, pobeda opozicije je prekretnica u istoriji Crne Gore, jer je prvi put jedna vlast smenjena na relativno demokratskim izborima – kaže Vukadinović za Direktno.rs.

On napominje da zahvaljujući problematičnom izbornom sistemu i spinovanju prorežimskih medija, sve deluje kao da su u pitanju nijanse i da je stvar u razlici jednog mandata.

– Đukanović je izgubio sa više od 10 procenata razlike, toliko je osvojio manje u odnosu na dve glavne opozicione grupacije. Đukanovićeva DPS ima 35 procenata, naspram 45 procenata opozicije. Ako mu dodamo i Brajovićeve „socijaldemokrate“, koje su bile prethodni Đukanovićev partner, DPS i dalje ostaje ispod 40 procenata. Analitičari su Đukanoviću automatski pripisivali rezultate nacionalnih manjina, pa čak i SDP-a, koji je bio opozicija i nije izrazio spremnost da pravi vladu sa DPS.

On smatra da bi manjine, po ugledu na Srbiju i Hrvatsku, mogle da se pridruže pobedniku. Što se tiče prvih poteza novih crnogorskih vlasti, Vukadinović misli da im neće biti lako.

– Pošto je koalicija veoma heterogena, neće biti lako naći političku i interesnu formulu na kojoj će počivati vlast. Međutim, isuviše su dugo čekali ovaj pobedonosni trenutak, da bi tako lako propustili priliku.

Urednik NSPM smatra da je osnovni zadatak nove vlasti, koja će biti prelazna, da razvlasti klijentelistički mehanizam na kojem je počivala vlast DPS.

– Druge krupne poteze ne treba očekivati, pogotovo na spoljnopolitičkom planu. Svakako, odnosi sa Srbijom i Srbima će biti bolji i normalniji.

On napominje da je mnogo onih koji su doprineli pobedi opozicije u Crnoj Gori, a da je to, u prvom redu, SPC, mitropolija crnogorsko-primorska, tačnije, mitropolit Amfilohije.

– Ako je ranije i doprineo Đukanovićevom učvršćivanju na vlasti, mitropolit se sada višestruko iskupio. Bez njegovog autoriteta, smirenosti i odlučnosti, ne bi bilo široke opozicione koalicije oko DF, niti bi bila tako uspešna. Vlast DPS su srušile litije, tj. pokušaj uzurpacije imovine i svetinja SPC. To je bila kap koja je prelila čašu, čak i kod značajnog dela glasača DPS – izjavljuje urednik NSPM.