Kontradiktornih izjava Nebojše Vukanovića ne manjka ni danas. Kristijana Šmita priziva u pomoć ali mu istovremeno poručuje da ide kući. Ipak prije nego što ode za Šmita ima zahtjeve.

Nije očigledno Vukanoviću problem da samo jedan obični turista nameće zakone u drugoj zemlji pa je Šmita pozvao da nametne izmjene Izbornog zakona u BiH. Iako on lično sa svojom svitom i zastavom BiH moli ispred OHR-a ne libi se da tvrdi da se sa Šmitom zapravo dogovara Milorad Dodik.


Kome Šmit ne smeta i ko se protiv njega nije založio ni u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobro je poznato svima. Ni danas se Šmita, Vukanović ne odriče.

Razgovor Vukanovića sa novinarima:

Novinar: Priznajete li legitimitet Kristijana Šmita?

"Šta ja imam da priznam, nisam ja Savjet bezbjednosti UN-a. Nit' sam ga tu doveo, samo tražim od njega da ode i da se ne ponaša nečasno i da izađe u javnost, on ima veliku odgovornost. Dakle, njegov legitimitet je sporan, a najviše je sam uništio svoj ugled, autoritet i legitimitet“, kaže Vukanović.

Novinar: Pa dobro, da li ima legitimitet ili nema?

"Pa rekoh, on je sam sebi najviše narušio svoj legitimitet i ako ga je imao“, kažu Vukanović.

Novinar: Da li ga je imamo?

"Pa mislim da nije, po meni nije imao nikad”, kaže Vukanović.

Šmit se samo sa Vukanovićem može dogovarati i nametati - poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik. Kaže sve što Šmit i Vukanović nametnu neće biti sprovedeno u Republici Srpskoj. Srpska će donijeti svoj zakon.

"Eto mu Vukanović, nek s njim uredi taj zakon, pa nametne ako misli da će moći provesti. Ali po tom zakonu neće izbore provoditi u Republici Srpskoj, nego ćemo mi odmah donijeti svoj izborni zakon i provodićemo po našem zakonu. A Vukanović može da provodi izbore na Marsu“, poruka je lidera SNSD-a i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Poslanici podsjećaju Vukanovića da u Srpskoj niko nije protiv izmjene Izbornog zakona. Ali da je nedopustivo da ih kontrolišu stranci nego isključivo domaći političari.

Vukanovića iz vlasti podsjećaju i da može biti opozicija vlasti u Srpskoj i BiH ali da ne bi smio biti opozicija Republici Srpskoj jer je to veleizdaja. A upravo na to liči prizivanje u pomoć nelegitimnog stranca,kao što je to Kristijan Šmit.