Ivana Grujić - Foto: SRNA

Kada se politika umješa u kulturu, dobijemo rat između Liste za pravdu i red i Muzeja Hercegovine. Nije prvi put da Vukanović ,,crta mete'' i provodi ,,medijski linč'', a sada mu je kriva direktorica Muzeja Hercegovine, Ivana Grujić.

Razlog, kako navode, jest knjiga mladog istoričara Lazara Radana tačnije njena promocija, koja još uvijek nije održana.
 
Radan koji je profesor istorije, bivši radnik Muzeja i sadašnji kandidat za gradonačelnika rekao je da je promocija njegove knjige više puta pomjerana i odgađana.
 
 Nebojša Vukanović komentarišući ovu situaciju na svom blogu, na njemu svojstven način, proveo je novi ,,medijski linč'' i napao direktoricu, koristio se epitetom ,,lažljiva’’, "manipulator", ismijavao njeno porjeklo, te komentarisao njenu diplomu i studije...
 
Ovim povodom oglasila se i direktorica Muzeja Ivana Grujić, koja je rekla da svaka ustanova pa i Muzej Hercegovine ima svoj protokol i profesionalan odnos.
 
,,Svako zna a pogotovo oni koji su radili u Muzeju da se riječi kao što su cenzura, zabrana i strah nikako ne mogu povezati sa kulturom, znanjem i ovom ustanovom’’ dodala je Grujićeva.
 
Ovo što je zanimljivo jeste da se Vukanović nije dotakao činjenice da se u knjizi „Ustanak u Istočnoj Hercegovini 1875 - 1878“ autora Lazara Radana, koja je objavljena ove godine, nalaze slike koje su autorsko djelo Biljane Vukajlović Ristić. Ona je za Herceg televiziju izjavila da su u knjizi Lazara Radana korištene njene slike bez njene dozvole, čime su narušena autorska prava.
 
Prema Biljaninim riječima nije podnijela tužbu protiv Radana, jer se na njeno insistiranje javno izvinio preko portala „Slobodna Hercegovina“. Ono što je nju, kako kaže, dodatno šokiralo, jeste da je na njenu molbu da joj pošalje jedan primjerak knjige za Srbiju, gdje i živi, Radan tražio novac, nakon čega mu je postavila pitanje, da li i autor plaća svoju knjigu.
 
Da li je možda ovo jedan od razloga zbog čega nije još uvijek održana promocija pomenute knjige, vrijeme će pokazati.