Privođenje Vukanovića -
Pripadnici Policijske uprave Trebinje danas su priveli, a nakon toga sa dvije prijave pustili poslanika SDS-a Nebojšu Vukanovića, nakon što je u Trebinju u dva navrata vrijeđao predsjednika Okružnog suda Bojana Stevića.

Vukanović je u jutarnjim časovima verbalno napao i predsjednika Osnovnog suda Milana Bosića, nakon čega je reagovala policija.

Motiv verbalnih napada, kako je Vukanović sam rekao, bilo je nezadovoljstvo ranije izrečenim presudama na njegovu štetu.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović započeo je dan ispred Palate pravde u Trebinju. Prvo je verbalno vrijeđao predsjednika Okružnog suda Bojana Stevića.

- Ti ćeš meni položiti račun ovdje zaštitniče kriminala i mafije - govorio je, izeđu ostalog, Vukanović.

Vukanović se nakon incidenta uputio na sastanak, i to sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem koji je u Trebinje doputovao na sjednicu predsjedništva stranke.

U bašti ugostiteljskog objekta, u kojem su sjedili, došli su na pauzu i nosioci pravosudnih funkcija u Trebinju.

- Šta radite na kafi i deset i po? Na posao. Odmah - nastavio je Vukanović a poslije još nekih izjava priveden je u Policijsku upravu Trebinje iz koje su saopštili da je policija reagovala zbog prijave prekršaja Zakona o javnom redu i miru.

O događaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo: "Navedeno lice je od jutros dva puta prijavljeno zbog narušavanja javnog reda i mira. Lice je, takođe, odbilo da postupi po zakonito izdatom naređenju policijskih službenika prilikom lišenja slobode."

Dok je Vukanović boravio u Policijskoj upravi, ispred zgrade su se okupili simpatizeri i članovi njegove stranke Za pravdu i red, PDP-a i SDS-a.

Ovo je prokomentarisao i predsjednik SDS-a Mirko Šarović: "Mi smo bili na sastanku, on je izašao na dva-tri minuta i domah je uhapšen. Mi smatramo, bilo šta da je rekao, rekao je narodni poslanik."

Nedugo zatim Nebojša Vukanović pušten je iz Policijske uprave. I ponovo se obrušio na nosioce pravosudnih institucija u Trebinju.

- Ti kriminalci su odgovorni za raspadanje ovog grada. Došao sam to da im kažem u oči. Ja prošlui put kad sam došao u Trebinje dobio sam četiri koverte na sudu a sad sam došao, sedam koverti. Između ostalog, preko četiri hiljade pravosnažnih presuda - nastavio je Vukanović.

Upravo su presude i uznemirile Vukanovića, tvrde u Okružnom sudu. Predsjednik suda, Bojan Stević, u saopštenju navodi da je vođeno ukupno 11 postupaka u kojima je tuženi bio Nebojša Vukanović. Usvojeno je šest, a pravosnažno odbijeno pet predmeta: "Nebojša Vukanović nije žrtva sudskog progona, niti postoji bilo kakav progon protiv njega ili bilo koga drugog. On je žrtva svojih djela, odnosno iznošenja klevetničkih tvrdnji, a odgovornost za klevetu je sankcionisana navedenim Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske. Iako je ponašanje Nebojše Vukanovića pokušaj određenog pritiska na rad suda, sud će i dalje postupiti samo u skladu sa zakonom."

Da nema potrebe za politizacijom slučaja smatra i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Podsjeća na poslovnik i na mogućnost kada se poslanik može pozvati na imunitet: "Poslanici su ravnopravni svim građanima, izuzev kada se nalaze na svom radnom mjestu u skupštinskoj sali gdje njihove izjave ne mogu podlijegati ovoj vrsti odgovornosti."

O današnjim dešavanjima u Trebinju oglasili su se i predstavnici šest stranaka vladajuće većine u gradskoj Skupštini. Jednoglasno su osudili Vukanovićeve uvrede.

- Odbacujemo njegov šou. Odbacujemo takozvana hapšenja jer mi znamo da se ljudi privode iz malih i velikih razloga, odbacujemo napad na pravosudne institucije, odbacujemo napade na policijske službenike...On nije čovjek koji zaslužuje pažnju, jer samo nam donosi nesreću i negativne ideje i kvari nam sliku našeg grada - naveo j e Luka Petrović, Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada.

Do sada je Vukanović više puta presuđivan zbog klevete, a napad na trebinjske sudije nije prvi.

Najčešće na meti Vukanovića bio je predsjednik Osnovnog suda Milan Bosić. Iako je riječ o napadu na nosioce pravosudnih funkcija, Visoki sudski i tužilački savjet još nije se oglasio.

VIDEO