Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su napadi iz Federacije BiH na Srbiju zbog vježbe civilne zaštite bizarni koliko i oni da su vakcine protiv virusa korona iz Srbije "napad Aleksandra Vučića na BiH".

- Naravno da treba da vježbamo i sa Republikom Srpskom, imamo i Sporazum o paralelnim i posebnim vezama i naravno da je sve u skladu sa zakonom - rekao je Vulin novinarima u Loznici.

On je rekao da je ova vježba priprema države Srbije za bilo kakve elementarne katastrofe da odgovori i zaštiti svoje građane, te da je najbolji dokaz da se Srbija sprema za mir.

- Ko rat želi u kući mu bio, i oni koji o ratu stalno pričaju, stalno govore, izgleda imaju nekih čudnih potreba i želja za ratovima i sukobima - rekao je Vulin.

On je podsjetio i da se "pričalo" o tome kako su vakcine Vučićev "napad na BiH", te pitao zašto ne kažu to onima koji su se vakcinisali i koji su sad zdravi zato što su vakcinisani.

- Nisam primjetio da su ti analitičari rekli nešto kad je Srbija sad odobrila isporuku gasa zato što je BiH ostala bez snabdjevanja. Da taj gas možda ne pravi razliku između srpskih i muslimanskih kuća, pa neke grije manje, a neke više? - dodao je Vulin.

On kaže da nije primijetio da kada je pravosuđe Srbije ponudilo pravosuđu BiH sve optužnice po pitanju ratnih zločina da ih preuzmu i vode, da se neko javio i rekao hvala, a to je znak povjerenja.

- Doduše, nisam čuo ni da je neko nama ponudio nešto slično, a volio bih da se tako nešto uradi - reako je Vulin.

On je naveo da i u miru postoje elementarne katastrofe i zato se mora biti spreman da se reaguje, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Vulin je rekao da svaka lokalna samouprava ima obavezu da bude spremna da zaštiti svoje građane, te da je ova vježba priprema da se zaštiti od bilo kakvih elementarnih nepogoda koje mogu da nastupe.

Vulin je, zajedno sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem prisustvovao u Loznici vježbi civilne zaštite "Sistem 2021", u kojoj je učestvovala i Civilna zaštita Republika Srpske.