Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Nikola Tesla, jedan od najvećih srpskih i svjetskih naučnika, nikada nije stupio na tlo Hrvatske, koja ga svojata, jer da jeste - onda bi bio 92. član te porodica koji je ubijen u NDH.

Vulin je naglasio da je istorijska činjenica da je Tesla rođen u Austrijskom carstvu, da je onda Austrija postala Austrougarska, a da bi, da je nakon 10. aprila 1941. godine, kada je osnovana NDH došao u rodni Smiljan, tamo bio ubijen kao brojni njegovi rođaci.

- On bi bio 92. Tesla ubijen u Smiljanima, jer ih je tamo ubijeno 91 - rekao je Vulin gostujući na Televiziji "Pink".

On je rekao da Hrvati sada na svoje kovanice stavljaju lik Tesle predstavljajući ga kao "Hrvata i Amerikanca", dok su mu tokom rata rušili spomenike jer su ga smatrali Srbinom, kao što su i obnovili, pa zapalili njegovu rodnu kuću.

Vulin je naveo da u Hrvatskoj ima mnogo više ulica nazvanih po Alojziju Stepincu, Miri Barišiću, Mili Budaku, nego po Tesli.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da su Hrvati anketom izabrali srpskog naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za evre. Plenković je rekao da svaka zemlja koja uđe u Evrozonu ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a da su oni između ostalih izabrali da na 50, 20 i 10 centi bude Tesla.

Stav Narodne banke Srbije je da bi stavljanje lika srpskog naučnika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.