Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbiji neće dogoditi "Majdan" i da će srpska policija, uz puno poštovanje i primjenu zakona, sačuvati stabilan javni red i mir i zaštititi ustavni poredak zemlje.

Vulin je na sastanku Strateške grupe Direkcije policije, na kojem su analizirani rezultati rada organizacionih jedinica i područnih policijskih uprava MUP Srbije, rekao da policija nastavlja još jaču, uporniju i intenzivniju borbu protiv trgovine narkoticima, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kada je riječ o prva tri mjeseca 2022. godine, naveo je on, zaplijenjeno je oko dvije tone droge i otkriveno 11 ilegalnih laboratorija za uzgoj marihuane, a srpska policija je razbila i procesuirala sedam organizovanih kriminalnih grupa i četiri grupe zbog trgovine drogom.

On je podsjetio da je prije par dana razbijena organizovana kriminalna grupu koju je predvodio izvjesni "Lucifer" i tom prilikom, između ostalog, zaplijenjeno je skoro osam kilograma kokaina.

Vulin je napomenuo da je policija Srbije u proteklih godinu i po dana ostvarila značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i borbi protiv trgovine narkoticima, razbila 30 organizovnaih kriminalnh grupa i zaplijenila više od 12 tona najrazličitijih vrsta narkotika.

Otkriveno je 67 ilegalnih laboratorija za uzgoj marihuane i 115 takozvanih plantaža, odnosno zasada marihuane.

Vulin je podsjetio da je razbijen, kako je rekao, najmonstruozniji klan u Evropi "Belivuk-Miljković", te kriminalna grupa koju je predvodio Dario Đorđević, a uhapšen je i najozloglašeniji kriminalac u regionu Darko Elez.

Osim toga, kaže Vulin, razbijeno je i osam organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krijumčarenjem ljudi, a pravdi su privedena i četiri člana grupe "Pink Panter" koji su u Njemačkoj ukrali časovnike i nakit vrijedne četiri miliona evra.

Vulin je napomenuo da je naredio da se u okviru MUP-a formiraju i dvije nove jedinice - Jedinica za bezbjednost na rijekama i Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, s ciljem još žešće i snažnije borbe protiv onih koji bi da preko rijeka švercuju gorivo i naftu.

On je rekao da je ukupan broj krivičnih djela na području Beograda smanjen za 14 odsto u odnosu na 2020. godinu i da glavni grad Srbije u posljednjih 40 godina nikada nije bio bezbedniji i sigurniji.