Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija nema uvid u spiskove sa svojim građanima kojima je zabranjen ulazak u BiH, te da on ne želi da komentariše razloge za ovakve postupke BiH.

- Nemamo uvid, to je diskreciono pravo svake države i svaka to može da uradi, ali zašto to rade, o tome sada ne bih komentarisao - rekao je Vulin za televiziju Pink.

Komentarišući pisanje Gardijana da je mir na Balkanu ugrožen i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija Putinov "trojanski konj", Vulin je istakao da stabilnost Balkana zavisi od Srbije i da je region miran zato što je Srbija stabilna i što je u stanju da očuva mir na ovom prostoru.

Govoreći o napadima na Srbiju od političara iz okruženja kao što su Željko Komšić iz BiH, Milo Đukanović iz Crne Gore i Aljbin Kurti iz Prištine, Vulin je naveo da ne može da vjeruje da ti isti između dva zalogaja srpskog hljeba pljuju Srbiju.

On je ukazao da se Albanci sa Kosova i Metohije preko Sjeverne Makedonije snabdijevaju srpskim žitom i srpskim uljem, a zabranjuju Srbima da glasaju na srpskim izborima 3. aprila, dok Crna Gora i BiH neće da uđu u "Otvoreni Balkan", jer je to, navodno, Vučićev velikosrpski projekat.

- A hoćete žito, hoćete vakcine, hoćete ulje, hoćete bescarinsko, hoćete da donesete rezoluciju o genocidu da kažete da su Srbi počinili genocid u Srebrenici. A hoćete njihovo brašno i ulje, to nije genocidno, je li? - rekao je Vulin.

On je naglasio da zna da će ga napadati zbog ovoga što je rekao, ali da je to jednostavno istina.

- I kada god zatreba nešto, tu je Aleksandar Vučić da pruži ruku. Ali, naravno da zbog toga neće dobiti zahvalnost, nego će gledati da ga pljunu kad god budu mogli, a sa njim Srbiju - ocijenio je Vulin.

Vulin je podsjetio da u BiH još nije riješeno ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici, odnosno Potočarima, prije nekoliko godina, ali da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vodi ozbiljnu istragu i da ne sumnja da će doći do slučaja kada će optužnica moći da bude podignuta.

- Kao ministar unutrašnjih poslova učiniću sve da se istina sazna - rekao je Vulin.

On je naveo da će Srbija ostati neutralna u slučaju ukrajinske krize, te dodao da svi pokušavaju da iskoriste Srbiju za neki svoj interes, ali da je politika Srbije da bude vojno neutralna i brine o interesu o sebi i svom narodu gdje god da živi.

Vulin je rekao da je veoma zabrinut zbog onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, gdje se napadaju Srbi i ne dozvoljava im se da glasaju na srpskim izborima 3. aprila, kao i zato što se potezi Kurti, za kojeg je rekao da je velika kukavica, ne mogu predvidjeti.

On je ocijenio da je televizijska reklama na albanskim medijima u Prištini gdje mala djevočica ne dozvoljava roditeljima da kupuju u samoposluzi srpske proizvode predstavlja dokaz da je "dozvoljeno mrzeti Srbe".

- Mene više od sukoba u Ukrajini plaši mržnja koja je oslobođena i koja je dozvoljena za Srbe. Licemerje tih ljudi je ravno samo sa njihovom mržnjom. Pola Albanaca dolaze sa Kosova u centralnu Srbiju da se liječe, porode, dolaze na Vojnomedicinsku akademiju, koriste pasoše države Srbije i kupuju gdje god mogu srpsko žito, ulje, srpske proizvode - istakao je on.

Vulin je rekao da zapadni zvaničnici prijete Vučiću da će, ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, povući investicije, uvesti vize, a da će predsjednik Srbije biti odgovoran za to, te ocijeno da oni koji su bombardovali Srbiju i SR Jugoslaviju nemaju moralno pravo da traže od Srbije da se opredjeljuje.

On je istakao da svaka rusofobija završava kao srbofobija i da svako ko je mrzio Rusiju nije volio ni Srbiju, te da ga više od svega brine što je svijet toliko poludio da je mržnja postala dozvoljena.