Aleksandar Vulin (Foto: starmo.ba) -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je hrvatskom šefu diplomatije Gordanu Grliću Radmanu da "srpski svijet" nije poziv na sukobe, već je odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima.

Vulin ocjenjuje da Radman nije našao razlog da osudi divljanje na Cetinju povodom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ne vidi problem u nasilnim pokušajima da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ bude jedina vjerska zajednica u Evropi čiji vjernici pod zaštitom dugih cijevi idu da se pomoli Bogu u svom manastiru, ali vidi problem u Srbiji, koja neće da ćuti pred nasiljem i poniženjem.

Odgovarajući na izjavu Radmana o "srpskom svijetu" i da su takve "osvajačke politike" poražene, Vulin je rekao da je ova sintagma odgovor nad ćutanjem o zločinima u hrvatskoj akciji "Oluja", nad podsmijevanjem poklanim podrinjskim Srbima.

"Srpski svijet" nastaje, dodao je Vulin, da se ne bi ponovio jasenovački genocid i da "velika Albanija" ne prođe bez brane i otpora, da kada se Srbi u Republici Srpskoj primoravaju pod prijetnjom robije da prihvate da su genocidan narod ima ko da ih okupi i ohrabri da budu jedinstveni.

- Srpski svet je politički mirni i nikakav drugačiji odgovor na pokušaj otimanja Kosova i Metohije, na rušenje Republike Srpske, na vraćanje ustaštva u zvaničnu politiku Hrvatske, na pokušaje da se Srbima oduzme crkva, a da se Srbi van Srbije proglase agresorima i okupatorima, a tragovi njihovog postojanja zatiru - dodao je on.

Vulin je istakao da je politika, po kojoj se Srbi koji žive van Srbije ostavljaju da se sami bore za opstanak i koja se u ime Srba izvinjava za tuđe zločine, poražena i to na izborima u Srbiji, saopšteno je iz MUP Srbije.

- Srbi su postali jedinstven politički narod i to im niko ne može zabraniti - poručio je Vulin.