Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić primio članove trebinjskog Udruženja dobrovoljnih davalca krvi i udruženja pobratima iz Srbije i Crne Gore.


Mirko Ćurić je istakao da je ponosan što je na čelu grada u kome je na visokom nivou razvijeno dobrovoljno davalaštvo krvi.


„Grad Trebinje prednjači kada je dobrovoljno davalaštvo krvi i što naši dobrovoljni davaoci krvi i udruženje imaju odlične odnose sa ostalim gradovima i udruženjima u regionu. Grad Trebinje će i i dalje podržavati dobrovoljno davalaštvo i trudićemo se da u narednom periodu imaju još veću podršku“, naveo je Ćurić.


Branislav Špuran, predsjednik Udruženja dobrovolnjih davalaca krvi Trebinje je rekao da će se i dalje truditi da uvijek bude dovoljno zaliha najdragocjenije tečnosti. On je dodao da svakom akcijom dobiju po nekoliko novih članova i humanista.


„Naš je glavni cilj da svaka akcija proizvede pet-šest novih davalaca krvi, evo i danas je bilo nekoliko novih članova. Tako da se za budućnst dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju ne treba brinuti“, istakao je Špuran.


On je naveo da će dobrovoljni davaoci krvi danas učestvovavti i u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći koju će uručiti Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“.


Vukota Jašović, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Podgorice je istakao da sa Trebinjem, gradom pobratimom, imaju odličnu saradnju.


„U Čanju smo imali uspješnu akciju kada je prikupljeno 156 doza krvi gdje su učestvovali i pobratimi iz Trebinja, Čačka i ostalih gradova Srbije i RS.Građani Podgorice ne dozvoljavaju da ni jedan život bude ugrožen. Nije se desilo da je neko izgubio život zbog nedostatka krvi. Mi smo potpisnici povelje za Zavodom za transfuziju Srbije i VMA tako da svim našim pacijentima iz Crne Gore koji se nađu na teritoriji Srbije ili RS u svakom trenutku, samo nakon jednog telefonskog poziva, ukoliko zatreba, možemo da obezbijedimo neophodnu krv“, rekao je Jašović.


Dragan Šarenac, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje je istakao da su, iz godine u godinu, potrebe za krvlju kao jedinstvenim lijekom su sve veće.


„Istovremeno, na našu sreću, imamo sve više dobrovoljnih davalaca, a ta baza dobrovoljnog davalaštva krvi je sve veća i u gradu ali i regiji“, dodao je Šarenac.


On je podsjetio da je prethodna godina bila rekordna po svim parametrima, prikupljeno je 2339 jedinica krvi i dostihgnut nivo od pet odsto davanja na 100 stanovnika, a taj procenat u regiji je četiri odsto.


„To su izuzetno visoki procenti i zahvaljujući njima naša služba je mogla u svim situacijama adekvatno da reaguje na zahtjeve za transfuziju. Posebno raduje to što se svaka prikupljena doza krvi

dobije pravim dobrovoljnim davalaštvom krvi“, rekao je Šarenac.


U današnjoj tradicionalnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj su, osim članova trebinjskog udruženja, učestvovali i dobrovoljni davaoci iz drugih hercegovačkih opština te Srbije i Crne Gore, prikupljene su 44 jedinice najdragocjenije tečnosti.


Ovo je 22. akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Službi za transfuzijsku medicinu u ovoj godini, a do sada je prikupljeno ukupno 850 doza.


RT