Zoran Mićanović.jpg

Sindikat „Elektroprivrede Republike Srpske“ najavio je za petak protestni skup u Gacku jer im je, kažu, generalni direktor Luka Petrović poslao Kolektivni ugovor na potpis, bez usaglašavanja sa njima. „Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ERS je duboko zabrazdila u dno“, poruka je sindikata.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS, rekao je za CAPITAL da će se predstavnici sindikata iz cijele Srpske okupiti u petak u Gacku u 11 časova.

„Donijećemo tada odluku i odlučiti šta dalje“, istakao je Mićanović.

„Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ovako stvarno više nema smisla. Neće da sjede s nama za stolom jer su nepismeni, došli po političkoj liniji, ne smiju, pa se arogancijom udaljavaju. Ne smiju, jer ćemo pitati odakle im pare, od koga su uzeli, od jadnih radnika, kažu da nema para, a otkud vile, stanovi… Kažemo prevezite nas, obujte, obucite, dajte nam šta nas sleduje, pa kraduckajte, ali nemojte krasti toliko, sramota je koliko se novca izvlači. Otišli su nam kvaliteteni kadrovi, ko će voditi sistem, dolaze ljudi sa kupovnim diplomama, niko se nije prijavio na konkurs za inženjerske poslove“, kategoričan je Mićanović.

Interesantno da u danu u kojem je položen kamen temeljac za grandiozan projekat- izgradnju HE „Buk Bijela“ čija vrijednost je 220 miliona evra i za koji je poručeno da će „Na ovaj način Republika Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija”, stiže poruka od Mićanovića.

Zanimljivo je takođe da se skup najavljuje u Gacki gdje je i Rudnik i Termoelektrana Gacko koju poznavaoci prilika nazivaju "tamnom mrljom" u sistemu ERS-a zbog ogromnih gubitaka i velikih problema u poslovanju.

Dakle, u danu izuzetno značajnom za Srpsku, Srbiju, srpski narod na ovim prostorima, Mićanović šalje čudne poruke, pa bi se moglo postaviti pitanje- za koga i čije interese radi?

Bilo bi zanimljivo da i Mićanović kaže šta je sve stekao do sada i kako?

Zašto je ćutao dok je bio jedan od direktora u sistemu ERS i zašto se tada nije "grčevito" borio za radnička prava. Ili radnička prava služe da ostvari svoje interese ili interese nekih koji možda "stoje" iza poruke koja je poslana baš juče.

Da li se negdje, možda, može povući paralela između ERS- ovog sindikalca i reakcije političara iz Federacije BiH koji na sve načine pokušavaju da ospore gradnju HE "Buk Bijela"?

I otkud Gacko baš u cijeloj priči? Možda zbog Mićanovićevog sindikalnog kolege Željka Tepavčevića koji je takođe postao “veliki borac” za prava radnika u onom trenu kada postoji “opasnost” da će da izgubi benefite koje dugo ima, jer je neke već izgubio, poput onih koje je ostvarivao kao značajan klijent “profesora Papovića”.

Šta god bili naumi ovih sindikalaca previdjeli su jednu značajnu činjenicu- radnici, oni vrijedni i pošteni, koji žive isključivo od svog rada, nisu slijepi i gluvi.

I neće dopistiti da bilo ko, a posebno ne oni koji se nesikreno bore za njihova prava, tražeći ličnu korist, manipulišu njima.

Možda bi bilo dobro da radnici pogledaju platne liste iz vremena kada je Mićanović bio jedan od direktora ERS- a. Naš izvor tvrdi da su tada plate bile značajno manje, a to nije teško provjeriti.