58733CB7-68C4-4A4F-88B8-26CBD696ECCC.jpeg

Policijska uprava Trebinje je 16. i 17. jula 2024. godine realizovala regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu poštovanja odnosa „vozač - pješak“.


Policijski službenici su izdali 143 prekršajna naloga vozačima i 47 prekršajnih naloga pješacima. Najviše počinjenih prekršaja od strane vozača je bilo nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prelazu – 87 prekršaja. Najviše prekršaja koje su počinili pješaci je prelazak ulice mimo obilježenog pješačkog prelaza – 42.


Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH vozač je dužan da se zaustavi ispred pješačkog prelaza i omogući bezbjedan prolazak pješaka. Takođe, pješak je dužan da se uvjeri da može da pređe ulicu na bezbjedan način i da je prelazi na pješačkom prelazu.


S obzirom, da je u toku turistička sezona i da je primjetan veći broj učesnika u saobraćaju Policijska uprava Trebinje apeluje na sve učesnike u saobraćaju da učestvuju sa dodatnim oprezom poštujući saobraćajne propise i saobraćajnu kulturu.