trebinje.jpg (311 KB)

Građani Trebinja koji žele da grade individualne stambene objekte do 200 metara kvadratnih imaće popust od 50 odsto za rentu i troškove uređenja ako plaćaju odjednom, izjavila je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za urbanizam Nataša Tučić.

Tučićeva je rekla da je Odjeljenje za prostorno uređenje pripremilo odluku o izmjeni odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, koju je usvojila Skupština grada.

"Ovo se odnosi na treću, četvrtu, petu i šestu građevinsku zonu i van građevinskih zona", pojasnila je Tučićeva.

Ona je navela da fizička i pravna lica prilikom izgradnje objekata mogu da se obrate gradonačelniku i da obračunatu rentu i troškove uređenja plate u ratama, a u tom slučaju popust se ne bi obračunavao.

Tučićeva je napomenula da je riječ o vidu pogodnosti za građane kako bi riješili stambeno pitanje.

Prema njenim riječima, cijena rente i troškova uređenja za individualne stambene objekte za treću građevinsku zonu je do sada iznosila 31.108 KM, a sada je sa popustom od 50 odsto 15.554 KM, što je značajan popust.

Tučićeva je navela da se ova pogodnost primjenjuje i na zakon o legalizaciji objekata gdje se obračuna prvo naknada za legalizovani objekat po zakonu, a onda se daje popust za građevinske zone za individualne stambene objekte.

Ona je rekla da je u izradi urbanistički plan grada i da očekuje da će do kraja godine početi javni uvid u ovoj plan.

"To je prilika da građani daju primjedbe na urbanistički plan", rekla je Tučićeva.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku u Trebinju se najviše grade stambene zgrade u naselju Zasad Polje i na potezu južnog gradskog izlaza, a kad je riječ o individualnim stambenim objektima, najviše je zahtjeva za legalizaciju već izgrađenih objekata.