Predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije - Foto: SRNA
Za izgradnju aerodroma postoje dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja, idejno rješenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest mjeseci do godinu dana, rečeno je novinarima nakon sastanka predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni rekla je da se danas sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

- Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija. Sada su u opticaju dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja - navela je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, te dodao da postoje dvije lokacije koje će ispitivati.

- Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredijelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbijeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke - istakao je Ilić.

Predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije (Foto: SRNA)

Ilić je dodao da, kada je riječ o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će se truditi da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti slijetanje i najvećih aviona na svijetu.

- Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana - istakao je Ilić.

On je uvjeren da će kompletan plan biti u periodu između šest mjeseci i godinu dana.

- Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom - istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

-Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za cijelu Republiku Srpsku - istakao je Ćurić.