Trebinje će i ove godine obilježiti 5. jun - Međunarodni dan zaštite životne sredine, velikom akcijom uređenja grada, koja će biti održana u utorak, 8. juna.

zastita-zivotne-sredine_2_3_0.jpg (110 KB)

Tim povodom, Gradska uprava uputila je javni poziv svim građanima Trebinja da se uključe u akciju – kako bi svi zajedno doprinijeli čistojoj i zdravijoj životnoj sredini, te ljepšem izgledu našeg grada.

Tokom akcije, čiji je moto „Za ljepše Trebinje“, planirano je čišćenje grada, odnosno uređenje javnih zelenih površina, prostora oko škola, poslovnih objekata, stambenih zgrada, ulica, trotoara, obala i korita rijeke, kao i riječnih kanala, zatim uklanjanje nelegalnih deponija, kao i uređenje drugih neuređenih površina.

Sve javne ustanove, škole, mjesne zajednice, te ostala lica zainteresovana za ovu akciju mogu se javiti na besplatan broj 121 u operativnom centru - JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje.

Telefonski broj je dostupan tokom 24 časa, a svi prijedlozi i zahtjevi će biti proslijeđeni koordinacionom timu za uređenje grada.

„Građanima će biti na raspolaganju besplatan odvoz prikupljenog otpada od strane komunalnog preduzeća. U gradskoj zoni kućanske aparate, djelove namještaja i slično, treba odlagati pored kontejnera, ali ne na saobraćajnice. Odvoz kabastog otpada u prigradskim i seoskom području vrši se po rasporedu redovnog odvoza smeća. Građani bi trebalo otpad da iznesu u ranim jutarnjim satima kako bi sve bilo odvezeno tokom istog dana, ukoliko je to moguće. Pozivaju se svi sugrađani da daju doprinos da uredimo naš grad u susret predstojećoj turističkoj sezoni“, kažu u ovoj ustanovi.

Predviđeno je da se u akciju uključe javna preduzeća, javne ustanove, mjesne zajednice, vlasnici poslovnih prostora, škole, politički subjekti, omladinske organizacije, nevladine organizacije, zajednice etažnih vlasnika i građani.

Početak akcije i okupljanje učesnika na prostoru bivše kasarne planirano je od 8 časova.