Potpisivanje sporazuma - Foto: RTRS
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas u Banjaluci sporazum o raspodjeli donatorskih sredstava Savjeta ministara za pet zdravstvenih ustanova u Srpskoj za nabavku opreme ukupne vrijednosti 3,7 miliona KM.

Sredstva su namijenjena za nabavku magnetne rezonance za bolnicu "Sveti Vračevi" u Bijeljini, po jednog CT aparata za bolnice u Gradišci i u Nevesinju, aparata za ultrazvučno razbijanje kamenca za Bolnicu "Srbija" u Istočnom Sarajevu i za novi digitalni RTG aparat za Dom zdravlja u Banjaluci.

Šeranić je rekao da su ovim sporazumima zdravstvene ustanove dobile mogućnost da nabave vrijednu opremu što će poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite stanovnika i pacijenata u mjestima gdje se ove zdravstvene ustanove nalaze.

- Ovo su bili zahtjevi zdravstvenih ustanova koje smo bili u prilici da obradimo u prošloj godini i cijenili smo shodno prioritetima i potrebama koje imaju te ustanove za opremom. Ovim sprazumom smo regulisali prava i obaveze u realizaciji aktivnosti - naveo je Šeranić.

Direktor bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi" Zlatko Maksimović rekao je da je ovo veliki dan za ovu ustanovu i za opštine koje joj gravitiraju.

- Imamo magnetnu rezonancu koja je stara više od 11 godina i koja je u posljednje vrijeme često u kvaru, tako da ćemo ovim povećati stepen zadovoljstva naših korisnika usluga. Zdravstvenu zaštitu dižemo na viši nivo - istakao je Maksimović.

Direktor bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević rekao je da se u pandemiji virusa korona pokvario CT aparat, te su zbog toga bili prinuđeni da pacijente izlažu većem trudu, a zdravstenu ustanovu finansijskim poteškoćama.